Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία λόγω σοβαρών ελλείψεων αίματος

Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), την Κυριακή 7 Μαρτίου, από τις 09:00 έως τις 15:00 στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ.

Η πανδημία του κορωνοϊού στην χώρα μας έχει επιπτώσεις και στα αποθέματα αίματος, καθώς οι πολίτες δεν είναι ενεργοί στον εθελοντισμό για αιμοδοσία, λόγω των μέτρων μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στις νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας ανά την επικράτεια, παρατηρείται μειωμένη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών, κάτι που προκαλεί δυσμενείς συνέπειες σε χιλιάδες συμπολίτες μας καθώς καθημερινά αναβάλλονται ή ματαιώνονται αρκετές μεταγγίσεις ασθενών (θαλασσαιμικοί, πολυμεταγγιζόμενοι, καρκινοπαθείς κ.α.) Ιδιαιτέρως για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς, που η ζωή τους και η υγεία τους εξαρτάται απόλυτα από την επάρκεια αίματος (με μεταγγίσεις 2-3 μονάδων αίματος μηνιαίως) η κατάσταση είναι οριακή.

Ωστόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας, έχουν δοκιμαστεί αρκετές φορές από την πανδημία και έχουν απευθυνθεί αρκετές φορές στους πολίτες προκειμένου να δώσουν εθελοντικά αίμα.

Να σημειωθεί, πως πολλές είναι οι έκτακτες δράσει αιμοδοσίας που διοργανώνονται σε συνεργασία με φορείς προκειμένου να ενισχυθούν τα αποθέματα αίματος.

Από την πλευρά τους οι πολίτες, αξίζει να σημειωθεί πως έλαβαν μέρος στην μεγάλη αιμοδοσία την ημέρα της 14ης Φεβρουαρίου, καθώς στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού πάνω από 100 πολίτες της Θεσσαλονίκης προσήλθαν για να προσφέρουν αίμα, αψηφώντας τις έκτακτες δυσμενείς καιρικές συνθήκες της ημέρας.

Το ΕΚΕΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», η ΔΕΘ HELEXPO A.E με την ευγενική παραχώρηση των εγκαταστάσεών της, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το «Όλοι μαζί μπορούμε», διοργανώνουν δράση εθελοντικής αιμοδοσίας την Κυριακή 7 Μαρτίου, 09:00-15:00 στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ (απέναντι από τη Χ.Α.Ν.Θ.). 

Το ΕΚΕΑ επισημαίνει ότι για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα: 

• θερμομέτρηση κατά την είσοδο 

• χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) 

  • αποστείρωση στις καρέκλες
  • αιμοδοσίαςτήρηση των αποστάσεων

• τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού. 

Για ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2313330802-804, καθημερινά 09:00-14:00. 

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται: 

• Να είσαι 18-65 ετών 

• Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία 

• Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες 

• Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας 

• Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.