Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που έρχονται όλες αυτές τις μέρες σχετικά με τη Μετάλλαξη Δέλτα καθώς από τη μια τα εμβόλια δεν γνωρίζουμε 100% αν παράγουν αντισώματα και σε ποιό βαθμό ικανό να μας προστατεύσει απο τη νέα αυτή μετάλλαξη αλλά και οι ειδικοί ζητούν χρόνο για να τακτοποιήσουν τη μεταδοτικότητα και σοβαρότητα αυτής της παραλλαγής.
Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν τρία βασικά σημεία:
– Πρώτον, πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός.
– Δεύτερον, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό.
– Τρίτον, πόσο επιβαρυντικός, ενδεχόμενα, είναι στην κλινική έκφραση της νόσου, δηλαδή εάν αυξάνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω βαρύτητας νόσου ή και τους θανάτους.
Και ενώ χθες αναθαρρήσαμε λίγο ακούγοοντας τον Άντονι Φάουτσι να θεωρεί ότι είναι μάλλον απίθανο η παραλλαγή Όμικρον να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα και τη Pfizer να εμφανίζεται ως συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα φαίνεται να καλύπτουν, μερικώς έστω, την Όμικρον. χθες είχαμε και το χθεσινό δημοσίευμα βόμβα του βρετανικού The Guardian αναφέρουν την ύπαρξη μιας εκδοχής-«φάντασμα» της παραλλαγής Όμικρον που μάλιστα δεν ανιχνεύεται ούτε με μοριακό τεστ.
Συγκεκριμένα, Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Guardian», οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των συγκεκριμένων κρουσμάτων μέσα σε μόλις μία μέρα (από τα 101 στα 437).
Στα συνηθισμένα τεστ εντοπίζονται οι περιπτώσεις αυτές ως κρούσματα κορΟνοϊού, και αν γίνει γονιδιακή ανάλυση αναγνωρίζεται και η μετάλλαξη Όμικρον, όμως λόγω μιας συγκεκριμένης γενετικής τροποποίησής τους μπορεί να μη γίνει εντοπισμός από τα μοριακά τεστ.
Υπολογίζεται ότι το 6% των 709 περιπτώσεων της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν καταχωριστεί στη βάση γονιδιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκουν σε αυτή τη μη ανιχνεύσιμη από τα μοριακά τεστ παραλλαγή.
Στην ουσία είναι σαν να παλεύεις με έναν αόρατο εχθρό ο οποίος δεν ξέρεις καν ότι σου επιτίθεται, ούτε και τη δύναμη του.
Τι είπε ο Φάουτσι
«Η νέα παραλλαγή του SARS-Cov-2 έχει καταφανώς υψηλότερη μεταδοτικότητα, υψηλότερη ακόμη και από την Δέλτα, η οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή. Παρόλ’ αυτά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα. Αυτό προκύπτει από την αναλογία μεταξύ αριθμού κρουσμάτων προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής. Ο λόγος αυτός είναι χαμηλότερος από ό,τι στη Δέλτα».
Ωστόσο, ο Άντονι Φάουτσι προειδοποιεί πως δεν θα πρέπει κάποιος να βιαστεί και να δώσει υπερβολική σημασία στις πρώιμες ενδείξεις, διότι, κατά την άποψή του «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμη για να κατανοήσουμε την Όμικρον. Όσο θα αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο θα παρατείνεται ενδεχομένως η περίοδος μελέτης της παραλλαγής. Δεν πιστεύω ότι το χειρότερο σενάριο (υψηλή μεταδοτικότητα και υψηλή επικινδυνότητα) θα επαληθευτεί. Βεβαίως, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί και τίποτα δεν αποκλείεται».
ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Κανένας λόγος να αμφιβάλουμε για τα εμβόλια
Από την άλλη μεριά ο ΠΟΥ εμφανίζεται ποιο αισιόδοξος και συγκεκριμένα:
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της Covid-19. Αυτό εκτίμησε ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας» είπε ο Δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο με την Όμικρον», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών για αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.