Θρήνος στην Αιτωλοακαρνανία, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κοσμάς

Η Αιτωλοακαρνανία θρηνεί για τον Μητροπολίτη Κοσμά που εκοιμήθη σε ηλικία 76 ετών χάνοντας την μάχη με τον κορωνοϊό.

Άφησε σήμερα, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» όπου νοσηλευόταν. Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της αδερφή του επίσης από τις επιπλοκές του κορωνοϊού.

Τα τραγικά νέα έγιναν γνωστά πριν λίγη ώρα προκαλώντας πένθος στο λαό της περιοχής και πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση.

O Mητροπολίτης, που ήταν ανεμβολίαστος, βεβαιώθηκε ως θετικός στον κορωνοϊό την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου , αντιμετωπίζοντας αρχικώς ήπια συμπτώματα και παραμένοντας στην οικία του

Με την πάροδο των ημερών ωστόσο η κατάσταση του επιδεινώθηκε, παρουσίασε δύσπνοια και χαμηλό κορεσμό ενώ παράλληλα ήταν απρόθυμος να νοσηλευθεί.

Τελικώς εισήχθη στο Νοσοκομείο Αγρινίου την 1η Δεκεμβρίου και λίγες ώρες αργότερα , ξημερώματα 2ας Δεκεμβρίου, διακομίστηκε διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό.

Όλο αυτό το διάστημα οι γιατροί του Νοσοκομείου έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή αλλά δυστυχώς υπήρξε άνιση.

Ο Μητροπολίτης στον Ευαγγελισμό παρουσίασε αρχικά βαριά επιδείνωση του αναπνευστικού ενώ προσβλήθηκε και από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Στην πορεία η κατάσταση του σταθεροποιήθηκε και 20 μέρες μετά την εισαγωγή του αποσωληνώθηκε καθώς ανέβηκε το οξυγόνο του και υποβλήθηκε σε τραχειοστομία.

Μπορεί αυτή η εξέλιξη να προκάλεσε μικρή αισιοδοξία ωστόσο οι γιατροί επισήμαναν την κρισιμότητα της κατάστασης. Δυστυχώς ο Σεβασμιώτατος δεν τα κατάφερε και πριν μια ώρα άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Παπαχρήστος) γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το 1945.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου Σχολής το 1971 και από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1976.

Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο το 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για περισσότερα από 30 χρόνια.

Στις 5 Οκτωβρίου 2005 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η χειροτονία του έγινε στις 8 Οκτωβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο .

Την Κυριακή 14η Νοεμβρίου 2021 ήταν η τελευταία φορά που άσκησε Ποιμαντορικά καθήκοντα όταν ενθρόνισε το νέο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος αφού προηγουμένως χοροστάτησε στην ακολουθία του αρχιερατικού Εσπερινού.

Την Κυριακή 14η Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς ενθρόνισε το νέο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος αφού προηγουμένως χοροστάτησε στην ακολουθία του αρχιερατικού Εσπερινού.