Θρομβοφλεβίτιδα: Τι πρέπει να προσέχουμε

Η Θρομβοφλεβίτιδα ή επιπολής φλεβική θρόμβωση σημαίνει ότι σχηματίζεται θρόμβος στις επιφανειακές φλέβες των άνω και κάτω άκρων.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά είναι η ερυθρότητα, η θερμότητα, ο πόνος κατά την ψηλάφηση και η σκληρότητα της περιοχής που υπάρχει η θρόμβωση.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν εκδηλώνεται σε βαθιές φλέβες που δεν βρίσκονται επιφανειακά κάτω από το δέρμα. Τότε τα συμπτώματα είναι συχνά άτυπα σε βαθμό που να μην τα αντιλαμβάνεται ο πάσχων και η συνολική κλινική εικόνα του να εκδηλώνεται κατευθείαν με πνευμονική εμβολή, που είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη επιπλοκή ακόμα και για τη ζωή του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα βασικά συμπτώματα είναι η πνευμονική εμβολή, που είναι η δύσπνοια, η οποία συνοδεύεται από ανεξήγητη ταχυκαρδία ή πόνο στον θώρακα και σε βαρύτερες περιπτώσεις δραματική πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Ο ασθενής που υποψιάζεται ότι μπορεί να πάσχει από επιπολής φλεβική θρόμβωση πρέπει άμεσα να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα των φλεβών των κάτω άκρων προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τη διάγνωση.

Βασικοί παράγοντες της Θρομβοφλεβίτιδας είναι η παρατεταμένη ακινησία. Πιο συγκεκριμένα, η παραμονή στο κρεβάτι ή σε καθιστική θέση για πολλές ώρες (π.χ. πολύωρο ταξίδι με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο) προκαλεί επιβράδυνση της κυκλοφορίας ή στασιμότητα του αίματος με αποτέλεσμα τη συγκέντρωσή του στα πόδια και τον σχηματισμό θρόμβου.

Επίσης η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, οι παθήσεις όπως ο καρκίνος ή άλλες διαταραχές του αίματος που αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου, τραυματισμός στο χέρι ή στο πόδι, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή αντισυλληπτικά, η εγκυμοσύνη και τέλος οι ευρυαγγείες, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της Θρομβοφλεβίτιδας.