Θυρεοειδής: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα όταν έχει πρόβλημα
α πρώτα συμπτώματα, όταν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή, είναι πιθανό να τα αγνοείτε, εάν δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι συνδέονται με κάποια πάθηση αυτού του αδένα.
Η συνεχιζόμενη κούραση και η αραίωση των μαλλιών είναι ορισμένα από τα σημάδια στα οποία πρέπει να δώσετε εγκαίρως σημασία. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν καν που είναι ο θυρεοειδής, πόσο μάλλον τα συμπτώματα που θα έπρεπε να αναγνωρίζουμε όταν δεν πάει κάτι καλά.
Αυτός ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας, βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας και παίζει ζωτικό ρόλο στη συνολική υγεία σας. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της θερμοκρασίας του σώματος, της διάθεσης, της ενέργειας, του καρδιακού παλμού και πολλά άλλα.
Μερικές φορές, ωστόσο, ο θυρεοειδής μπορεί να υπολειτουργεί ή να λειτουργεί περισσότερο από το κανονικό.
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα θυρεοειδούς
«Οι γυναίκες εμφανίζουν νόσο του θυρεοειδούς τρεις έως τέσσερις φορές πιο συχνά από τους άνδρες», λέει ο Joseph A. Aloi, καθηγητής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest.
Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο προβλημάτων του θυρεοειδούς.
Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στα προβλήματα του θυρεοειδούς.
Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι προβλημάτων του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός.
Υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργικός θυρεοειδής)
Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες για να υποστηρίξει τις ανάγκες του οργανισμού. Αυτός είναι το πιο συχνό πρόβλημα του θυρεοειδούς. Μπορεί να προκληθεί από τη νόσο Χασιμότο, μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή.
Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν θυρεοειδίτιδα (φλεγμονή του θυρεοειδούς) καθώς και συγγενείς παθήσεις, αλλά και ορισμένα φάρμακα. Συχνά υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων θυρεοειδούς.
Τα πρώτα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού
Ο Δρ. Aloi λέει ότι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κατακράτηση υγρών
- Αύξηση βάρους
- Δυσκοιλιότητα
- Αίσθημα κόπωσης
- Ξηρό δέρμα
- Πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες
- Αραίωση μαλλιών
Υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής)
Στον υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός. Αυτός ο τύπος προβλήματος του θυρεοειδούς είναι λιγότερο συνηθισμένος.
Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό, αλλά η αιτία είναι συχνά η νόσος του Graves, ένα αυτοάνοσο νόσημα που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον θυρεοειδή.
Τα πρώτα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού
Ο Δρ. Aloi λέει στο Woman’s World ότι μερικά από τα πρώιμα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Απώλεια βάρους
- Τρόμος χεριών
- Δυσκολία στον ύπνο
- Ανησυχία
- Κούραση
- Αίσθημα παλμών ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
«Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μερικές φορές έχουν λίγα συμπτώματα και πολλοί ασθενείς έρχονται σε μένα λέγοντας, «απλώς δεν αισθάνομαι καλά», λέει ο Δρ. Aloi.
Συμπτώματα που υποδηλώνουν σοβαρή εξέλιξη της νόσου
Ο Δρ. Aloi λέει ότι ορισμένα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν πιο σοβαρή εξέλιξη της νόσου.
“Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, μπορεί να αυξηθεί πολύ η χοληστερίνη σας. Επομένως, εάν συνήθως δεν είχατε προβλήματα με τη χοληστερόλη και ξαφνικά έχετε επίπεδα χοληστερίνης από 200 έως 300, αυτό μπορεί να υποδηλώνει υποθυρεοειδισμό», λέει.
Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι νόσου του θυρεοειδούς, μπορεί να είναι πιο εμφανές.
«Κοιτάζοντας στον καθρέφτη, μερικοί άνθρωποι θα δουν ένα «πρήξιμο» στο λαιμό τους. Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να διευρυνθεί τόσο στον υποθυρεοειδισμό όσο και στον υπερθυρεοειδισμό. Μπορεί να είναι βρογχοκήλη ή οζίδια του θυρεοειδούς, που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του θυρεοειδούς», λέει ο Δρ Aloi.
Τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε συμπτώματα προβλημάτων θυρεοειδούς
Ο Δρ. Aloi λέει ότι εάν παρατηρήσετε κάποια από τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια προβλημάτων του θυρεοειδούς, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Το πιο πιθανό είναι να σας συστήσει εξέταση θυρεοτρόπου ορμόνης. Η μέτρηση της TSH στον ορό βοηθά στην εκτίμηση της πιθανής δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και την ανίχνευση ήπιων μορφών καθώς και ο εμφανών περιπτώσεων πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού και υπερθυρεοειδισμού.
«Η TSH είναι η ορμόνη που εκκρίνει η υπόφυσή σας ως απόκριση στο πώς πιστεύει ότι λειτουργεί ο θυρεοειδής σας», εξηγεί ο Δρ. Aloi. «Επομένως, εάν ο θυρεοειδής σας είναι υπολειτουργικός, η TSH θα είναι πολύ υψηλή. Αλλά αν έχετε υπερθυρεοειδισμό, ο εγκέφαλός σας δεν θεωρεί ότι χρειάζεστε περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες, επομένως δεν παράγει TSH».
Ο Δρ. Aloi προειδοποιεί ότι ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα, όπως η βιοτίνη, μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης TSH.
«Οι υψηλές δόσεις βιοτίνης μπορούν να καταγραφούν ως υψηλό ποσοστό ορμονών, το οποίο μπορεί να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση ενός υπερδραστήριου θυρεοειδούς», λέει. «Η βιοτίνη δεν επηρεάζει τον θυρεοειδή σας. Αλλά εάν παίρνετε 5 mg ή περισσότερο καθημερινά, θυμηθείτε να τη σταματήσετε τουλάχιστον μια μέρα πριν από την εξέταση θυρεοτρόπου ορμόνης».
Πηγή: oloygeia.gr