Θυρεοειδής: Ποια είναι τα συστατικά που τον «κρατούν υγιή»

Ο θυρεοειδής είναι η ορμόνη που ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του σώματος μας. Από τις πιο βασικές ρυθμίσεις είναι η ομαλή λειτουργία της καρδιάς, η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογκά επίπεδα και η ρύθμιση της μετατροπής της τροφής σε ενέργεια.

Ωστόσο είναι γνωστό πως ο θυρεοειδής μπορεί να υπολειτουργήσει ή και να υπερλειτουργήσει, δημιουργώντας έτσι πολλά προβλήματα στην υγεία μας.

Όταν υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) προκαλεί κούραση, απώλεια μαλλιών, αϋπνία, αύξηση βάρους, νευρικότητα και προβλήματα μνήμης.

Από την άλλη πλευρά όταν υπέρ λειτουργεί προκαλεί κόπωση, αίσθημα παλμών, διάρροια, κατάθλιψη, δυσανεξία στη ζέστη και αϋπνία.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια βασικά συστατικά που πρέπει να καταναλώνουμε ώστε να έχουμε ένα υγιή θυρεοειδή. Αυτά είναι τα εξής:

Ιώδιο: Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι ο μπακαλιάρος, ο γαλέος, τα φύκια, το γιαούρτι με λίγα λιπαρά, τα στρείδια, το αγελαδινό γάλα και το φρέσκο τυρί.

Σελήνιο: Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια, τα αυγά, τα μανιτάρια, τα όστρακα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Θειαμίνη: Τροφές πλούσιες σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) είναι οι ξηροί καρποί, το συκώτι, τα πουλερικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα ψάρια, το φύτρο σταριού.

Ψευδάργυρος: Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το αρνί, η μαύρη σοκολάτα, τα στρείδια, οι σπόροι, το μοσχαρίσιο συκώτι και τα δημητριακά.