Θυροειδής: Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο θυροειδής είναι ο υπεύθυνος αδένας που ρυθμίζει πολλές λειτουργείες του οργανισμού, όπως θερμοκρασία του σώματος, παλμοί της καρδίας και ο μεταβολισμός.

Ο θυροειδής αδένας παράγει την θυρεοειδική ορμόνη (TH), υπεύθυνη για τις παραπάνω λειτουργίες του οργανισμού. Η δυσλειτουργία του θυροειδούς αδένα προκύπτει όταν παράγει την σχετική ορμόνη είτε σε μεγάλες ποσότητες είτε σε μικρές, με αποτέλεσμα να έχουμε υπερθυροειδισμό ή υπόθυροειδισμο.

Παρά το γεγονός ότι ο θυροειδής έχει την άμεση σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, συχνά δεν είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε όταν μας παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο υπάρχουν 10 βασικά συμπτώματα τα οποία δηλώνουν την υπέρλειτουργια ή την υπολειτουργία του θυροειδή.

Ένα από τα συμπτώματα που φανερώνουν την υπολειτουργία του θυροειδή αδένα είναι η συνεχής κούραση που δεν υποχωρεί. Ακόμα και αν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες, η υπολειτουργία του αδένα μας δημιουργεί την αίσθηση κόπωσης. Πρόκειται για το πιο σύνηθες σύμπτωμα.

Άλλο ένα σύμπτωμα του υποθυροειδισμού είναι η τριχόπτωση και μάλιστα σε όλο μας το σώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης στο σώμα μας, διακόπτουν την ανάπτυξη της τρίχας, αδρανοποιώντας τους θύλακες της τρίχας. Αντίθετα, εάν έχουμε τριχόπτωση μόνο στα μαλλιά που βρίσκονται στο κεφάλι μας, υποδηλώνει υπερθυροειδισμό.

Σύμπτωμα υποθυροειδισμού μπορεί ακόμα να είναι και η υψηλή χοληστερίνη, όταν παρά τις κατάλληλες διατροφικές αλλαγές τα επίπεδα κακής χοληστερίνης δεν υποχωρούν. Σημειώνεται ότι αυτή η μορφή μπορεί να καταλήξει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι ξαφνικοί πόνοι στους μύες και στα άκρα και το μούδιασμα στα χέρια, στα πόδια και στις παλάμες, αποτελούν συμπτώματα υποθυροειδισμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακροχρόνια χαμηλή παραγωγή της TH, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στα νεύρα, που στέλνουν τα σχετικά σήματα σε εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη.

Άτομα με υποθυροειδισμό, έχουν διπλάσιες έως και τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση.

Τα άτομα με υπερθυροειδισμό παρουσιάζουν συχνά αύξηση όρεξης, καθώς η αυξημένη TH, αυξάνει την αίσθηση της πείνας. Από την άλλη πλευρά, ο υποθυροειδισμός έχει επιπτώσεις στην οσμή και την γεύση.

Η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να οφείλεται και στην αυξημένη παραγωγή της TH, και από την άλλη πλευρά η μειωμένη παραγωγή της, παρουσιάζει προβλήματα μνήμης. Συμπτώματα ταχυκαρδίας επίσης, φανερώνουν αυξημένη παραγωγή της ορμόνης.

Η χαμηλή παραγωγή της TH, συχνά μας προκαλεί την «απώλεια διάθεσης», καθώς έχει άμεση επίδραση στην σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει την διάθεσή μας.

 Αν, παρά το ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα και την άσκηση, παίρνετε κιλά, τότε ίσως έχετε υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα. Από την άλλη μεριά, ξαφνική απώλεια βάρους ίσως είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού.