Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τις ενδοοικειακές μεταδόσεις
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τις ενδοοικειακές μεταδόσεις πλέον του κορωνοϊού και όχι τις ενδοοικογενειακές. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε στην αιχμή αυτού του κύματος με πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πολλά κρούσματα και πολλούς διασωληνωμένους. Σε όλη αυτή την πολύ άσχημη εικόνα, που έχουν συμβάλλει πολλά. Υπάρχουν κάποια λίγα ευχάριστα όπως για παράδειγμα ότι έχουμε μικρότερη θνητότητα από ότι είχαμε τον Νοέμβριο, αυτό οφείλεται ότι τα εμβόλια έχουν κάνει το καλό τους. Είναι αναμενόμενο να συμβεί αυτό, είναι ένας αναπνευστικός ιός και οι αναπνευστικοί ιοί πάντα κάνουν την αιχμή τους τον χειμώνα. Το lockdown που κάναμε, παρά το γεγονός ότι το ξεκινήσαμε νωρίς, δεν λειτούργησε. Δεν λειτούργησε γιατί ο κόσμος δεν πίστεψε σε αυτό, δεν το εφήρμοσε ή δεν άντεχε να το εφαρμόσει. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της μετάδοσης γίνεται σε ενδοοικειακά και όχι ενδοοικογενειακά. Δεν γυρίζω από τη δουλειά και κολλάω τη γυναίκα ή το παιδί μου, αλλά γυρνάω από τη δουλειά μου και εκτός από τη γυναίκα και το παιδί που μπορεί να κολλήσω, πάω στον κολλητό, στον φίλο, τον ξάδελφο, τον θείο, τον αδελφό γιατί δεν έχω άλλη διέξοδο. Για λόγους οικειότητας δεν τηρώ τα μέτρα μέσα στα σπίτια και στην ψυχολογία δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο αγαπημένος μας άνθρωπος θα μας κάνει κακό. Οπότε είναι πιο εύκολο στο σπίτι του κολλητού μου ή του συγγενούς να βγάλω τη μάσκα και να βρεθώ πιο κοντά παρά να το κάνω σε κάποιον χώρο με αγνώστους. Εκτός από τις πάρα πολλές ενδοοικειακές μεταδόσεις κάναμε και πολλά που δεν ήταν λογικά για χειμώνα και πανδημία. Διοργανώσαμε πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες, πάρτ για τις απόκριες, ότι κάνει μεγάλο συνωστισμό αυξάνει τις επαφές και την μετάδοση του κορονοϊού. Αυτά πληρώνουμε τώρα” δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. “Είμαστε σε μια τραγική κατάσταση στο σύστημα υγείας. Τουλάχιστον οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που μπορώ να μιλήσω καθώς έχω χρόνια εμπειρίας ως εντατικολόγος, δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες ανάπτυξης. Εκτός αν βρεθεί ένας εθνικός ευεγέρτης και δώσει αύριο με μαγικό τρόπο 1.000 κλίνες ΜΕΘ, έτοιμες. Πρέπει να αναπτυχθεί η εντατική θεραπεία στην Ελλάδα. Να ομονοήσουν τα κομματα και να φτιάξουν ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της εντατικής. Διπλασιάσαμε τις πραγματικές ΜΕΘ σε σχέση με πέρσι. Πρέπει να το έχουμε σε στόχο με σχέδιο για τα επόμενα 4-5 χρόνια, ώστε να φτιάχνουμε κρεβάτια αλλά και επαγγελματίες υγείας. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία αυτή τη στιγμή αυξάνοντας κι άλλο τις ΜΕΘ, δεν έχουμε τα εφόδια” τόνισε.
“Θα μου επιτρέψετε ένα ευφυολόγημα, τη “φούσκα” την χρησιμοποιήσαμε περίπου όπως τη “φούσκα” του χρηματιστηρίου πριν από χρόνια, όπου μας είπαν να κάνουμε παρέα μόνο με ένα ζευγάρι και εμείς κάναμε παρέα με τα 10 ζευγάρια που είναι φίλοι μας και αυτοί με άλλα 10, 10 επί 10, φτάσαμε σε ένα σημείο αυτή η “φούσκα” να γίνει τεράστια και να σκάσει με αυτόν τον τρόπο που έσκασε τώρα. Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα από παρέες” υπογράμμισε.
Πηγή propago.gr