Ιαπωνία: Τι είναι το θανατηφόρο στρεπτοκοκκικό σύνδρομο – Θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες;

Τα κρούσματα την Ιαπωνία αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων να κάνουν λόγο για τους πρώτους μήνες του 2024 για 1.000 κρούσματα. Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί φέτος είναι αυξημένα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (941 κρούσματα το 2023), ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα καταγραφεί περαιτέρω αύξηση και ότι το σύνδρομο θα εμφανιστεί και σε άλλες χώρες.

Η εφιαλτική ασθένεια που μπορεί να σκοτώσει μέσα σε 2 μέρες είναι γνωστή ως στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικού σοκ (STSS). Η νόσος προκαλεί καταστροφή ιστών και ταχεία ανεπάρκεια οργάνων και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Τι είναι το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικού σοκ

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ είναι μια ταχέως εξελισσόμενη λοίμωξη που περιλαμβάνει σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια. Η διάγνωση του μπορεί να είναι δύσκολη και οι ασθενείς συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του σοκ και των συγκεκριμένων οργάνων που παρουσιάζουν ανεπάρκεια. Χορηγούνται αντιβιοτικά και συχνά πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της πηγής της λοίμωξης.

Ο Δρ Jagadish Hiremath, μιλώντας στο indianexpress, ανέφερε ότι «Το STSS είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (GAS). Εξελίσσεται γρήγορα, οδηγώντας σε υψηλό πυρετό, έντονο πόνο, χαμηλή αρτηριακή πίεση και πιθανή ανεπάρκεια οργάνων».

Στην Ιαπωνία παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων STSS πρόσφατα, ανέφερε ο ίδιος. Οι ειδικοί αποδίδουν διάφορους παράγοντες σε αυτή την αύξηση. Με τη χαλάρωση των περιορισμών του COVID-19, οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται περισσότερο, αυξάνοντας την εξάπλωση των λοιμώξεων. «Υπήρξε μια γενική αύξηση των λοιμώξεων από GAS, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό να εμφανιστούν κρούσματα STSS, ιδίως σε άτομα άνω των 50 ετών» υπογράμμισε ο Δρ Hiermath.

Το STSS είναι μια ασθένεια που συνοδεύεται από αιφνίδια εμφάνιση σοκ και οργανική ανεπάρκεια.

Όταν τα βακτήρια παράγουν εξωτοξίνες και παράγοντες μολυσματικότητας στους εν τω βάθει ιστούς και στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσουν τον καταρράκτη κυτταροκινών. Οι μαζικοί καταρράκτες κυτταροκινών συμβάλλουν στην ανάπτυξη σοκ ή οργανικής ανεπάρκειας.

Τα στελέχη που παράγουν ορισμένους παράγοντες, ιδίως στρεπτοκοκκικές πυρετογόνες εξωτοξίνες, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του STSS.

Σύμφωνα με τον Δρ Hiremath, τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α παράγουν τοξίνες που προκαλούν μια υπερφλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα. Αυτές οι τοξίνες οδηγούν σε εκτεταμένη βλάβη των ιστών και σοβαρή φλεγμονή, με αποτέλεσμα την ταχεία νέκρωση των ιστών (σαρκοφαγία), ακραίο πόνο και σοκ.

Και προσθέτει: «Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και στα όργανα, προκαλώντας πολυοργανική ανεπάρκεια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η ταχεία εξέλιξη εξηγεί γιατί το STSS μπορεί να αποβεί μοιραίο μέσα σε 48 ώρες, αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Οι τοξίνες διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση για να αποφευχθεί ο θάνατος».

Τα συμπτώματα του στρεπτοκοκκικού συνδρόμου τοξικού σοκ

Το STSS αρχίζει συχνά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως: ρίγη, πυρετός, μυαλγία, ναυτία, εμετός. Τα συμπτώματα συχνά εξελίσσονται γρήγορα σε σήψη, ενώ ο ασθενής εμφανίζει υπόταση, ταχυκαρδία, ταχύπνοια και σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν συγκεκριμένη οργανική ανεπάρκεια.

Ποιοι κινδυνεύουν από το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικού σοκ

Το STSS μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, αλλά οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης.

  • Ηλικία: Το STSS είναι πιο συχνό σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω.
  • Ιατρικές παθήσεις: Προβλήματα υπερκατανάλωσης αλκοόλ ή διαβήτη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης STSS.
  • Φάρμακα: Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου.
  • Τραυματισμός δέρματος: Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, ιογενής λοίμωξη που προκαλεί ανοιχτές πληγές (όπως η ανεμευλογιά) ή άλλος τραυματισμός του δέρματος αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη STSS.

Πηγή: oloygeia.gr