Ινδία: Η ασθένεια πίσω από την «γρίπη της ντομάτας» που δημιουργεί κόκκινα εξανθήματα και επώδυνες φουσκάλες

Ένας «νέος ιός» που ονομάζεται ως η γρίπης της ντομάτας, καταγράφηκε στην Κεράλα της Ινδίας. Τι γνωρίζουμε για τον ιό αυτό και κατά πόσο «νέος» είναι σύμφωνα με όσα εξηγεί η Sarah Pitt , λέκτορας, Μικροβιολογίας και Βιοϊατρικής Επιστήμης, Μέλος του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Επιστήμης, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Respiratory Medicine, η πρώτη περίπτωση αυτής της μυστηριώδους ασθένειας αναφέρθηκε στις 6 Μαΐου. Τώρα υπάρχουν πάνω από 80 περιπτώσεις, με την ασθένεια να διασπείρεται και σε άλλα σημεία της Ινδίας.

Η κ. Pitt αναφέρει σε άρθρο της στο theconversation.com ότι, τα περισσότερα παιδιά που έχουν μολυνθεί είναι κάτω των 5 ετών, με τα συμπτώματα να συμπεριλαμβάνουν:

υψηλή θερμοκρασία,

έντονο πόνο στα άκρα

και εξάνθημα.

Τα παιδιά επίσης έχουν κόκκινα εξανθήματα, φουσκάλες που πονάνε και μεγαλώνουν και παίρνουν το σχήμα της ντομάτας, εξού και το όνομα.

Παρόλο που τα παιδιά μπορεί να μην είναι καλά, δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρή ασθένεια ή θάνατο μέχρι τώρα. Όλοι φαίνεται ότι αναρρώνουν μέχρι τώρα.Οι γιατροί που κούραραν τα παιδιά ήταν αβέβαιη σχετικά με την αιτία πίσω από την ασθένεια. Η θερμοκρασία, οι πόνοι και το άλγος στις αθρώσεις μπορεί να σχετίζεται με μια σειρά από διάφορες μολύνσεις. ‘Οπως υποπτεύθηκαν μπορεί να ήταν αποτέλεσμα κάποιου εξωτικού ιού που μεταδόθηκε από τα κουνούπια, όπως είναι ο δάγκειος πυρετός και η το τσικουνγκούνια ή ακόμα και η ευλογιά των πιθήκων.

Σκέφτηκαν εεπίσης ότι μπορεί η ασυνήθιστη παρουσία του εξανθήματος που μοιάζει με ντομάτα να συμβαίνει γιατί τα παιδιά πλέον αντιδρούν διαφορετικά στις λοιμώξεις λόγω προηγούμενης λοίμωξης με Covid-19. Παρόλα αυτά, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους των σημαδιών, υπήρχε και η υποψία ότι μπορεί να είναι η ευλογιά των πιθήκων.

Πώς λύθηκε το μυστήριο

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τα παιδιά που είχαν την λεγόμενη γρίπη της ντομάτας και προσπάθησαν να αναγνωρίσουν τι προκαλεί την ασθένεια. Δύο παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ανέπτυξαν τα ύποπτα συμπτώματα αφού γύρισαν από οικογενειακές διακοπές στην Κεράλα, πήραν φάρμακο. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου αποκάλυψαν ότι είχαν μολυνθεί με έναν εντεροϊο που ονομάζεται ιός Κοξάκι Α6.

Ο ιός αυτός προκαλεί προβλήματα στα πόδια, στα χέρια και στο στόμα (HFMD), γιατί ο ασθενής εμφανίζει φουσκάλες στις παλάμες των χεριών του, στις πατούσες των ποδιών του και στο στόμα του. Έτσι, όπως όλα δείχνουν η γρίπη της ντομάτας ήταν στην πραγματικότητα αυτός ο ιός. Δεν πρόκειται για έναν ιό γρίπης, δεν έχει να κάνει με τις ντομάτες και δεν πρόκειται για νέα ασθένεια.

Συνήθως υποχωρεί μόνος του μέσα σε μια εβδομάδα ή και παραπάνω, παρόλο που η ανακούφιση του πόνου μπορεί να είναι βοηθητική.

Κάποιες φορές οι άνθρωποι αναπτύσσουν πληγές στο στόμα τους, γεγονός το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην κατάποση και αφυδάτωση και μπορεί να είναι πρόβλημα για τα μικρά παιδιά. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να αναπτύξει ιογενή μηνιγγίτιδα. Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό στην Ινδία.

Οπως και άλλες παιδικές ασθένειες είναι αρκετά μεταδοτική και μπορεί να διαδοθεί και μέσω των κοπράνων και των υγρών, για αυτό συστήνεται στους γονείς τα παιδιά αυτά να μην πηγαίνουν στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό για 5 ημέρες αφότου αρχίζουν τα συμπτώματα.

Παράξενα πράγματα γίνονται όλο και πιο…παράξενα

Οι ιοί έχουν αρχίσει να συμπεριφέρονται παράξενα μετά την έλευση του Covid. Για παράδειγμα εποχικοί ιοί διαδόθηκε το καλοκαίρι του 2020 και κανείς δεν είναι ακόμα σίγουρος τι προκάλεσε την ηπατίτιδα στα παιδιά το 2021. Επίσης, ακόμα μέχρι σήμερα η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής δημιουργεί ερωτήματα γιατί περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να μάθουμε γιατί αυτά τα εξανθήματα στα παιδιά με HFMD μοιάζουν με…ντομάτα σύμφωνα με όσα εξηγεί η ειδικός. Μέχρι τώρα πάντως έχουν αναφερθεί λιγότερες από 100 περιπτώσεις από τον περασμένο Μάη. Έτσι τυχόν ξέσπασμα είναι το πιο πιθανό υπό έλεγχο.