Ινδονησία: Το νέο επίκεντρο του κορωνοϊού στην Ασία

Το νησιωτικό έθνος – το οποίο φιλοξενεί περίπου 270 εκατομμύρια άτομα – καταγράφει πλέον περισσότερα ημερήσια κρούσματα από την βαριά χτυπημένη από την Covid Ινδία, καθιστώντας την Ινδονησία το νέο επίκεντρο της πανδημίας στην Ασία. Εάν η εξάπλωση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να σπρώξει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας στο χείλος της καταστροφής.

Ορισμένοι φοβούνται ότι η κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη από ό,τι δείχνουν οι αριθμοί, επειδή δεν γίνονται αρκετά τεστ Covid. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το Σάββατο διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους 10,6 εκατομμύρια κατοίκους της Τζακάρτα ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Οι ειδικοί λένε ότι η Ινδονησία πληρώνει τώρα το κόστος της μη εφαρμογής αυστηρών lockdown και της μη επένδυσης αρκετών πόρων για αποτελεσματικά συστήματα εντοπισμού επαφών κρουσμάτων. Αρχικά, οι αρχές δεν συνειδητοποίησαν πόσο γρήγορα ο ιός είχε εξαπλωθεί σε αυτό το τελευταίο κύμα, παραδέχτηκε στο CNN ο υπουργός Υγείας, Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν.

Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα νοσοκομεία μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, ειδικά καθώς εξαπλώνεται η πιο μολυσματική παραλλαγή του ιού του Δέλτα.

Το κρατικό Antara News μετέδωσε ότι έχουν καταληφθεί 90.000 από τα 120.000 νοσοκομειακά κρεβάτια της Ινδονησίας. Οι τιμές του οξυγόνου αυξήθηκαν στα τέλη Ιουνίου και τώρα μερικά νοσοκομεία φαίνεται να ξεμένουν.

Τα νησιά Μπαλί και Ιάβα – όπου υπάγεται η Τζακάρτα, η πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα – τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα.

Οι αρχές προσπαθούν την ίδια ώρα να εμβολιάσουν περισσότερα άτομα. Η Ινδονησία έχει εμβολιάσει πλήρως μόλις το 5,5% του πληθυσμού της. Στην Τζακάρτα, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι – το 18% του πληθυσμού της πόλης – έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος Τζόκο Βιντόντο δήλωσε ότι τα εμβόλια είναι «η ελπίδα της Ινδονησίας να ανακάμψει από αυτήν την παγκόσμια κρίση υγείας. Πρέπει να διασφαλιστεί η δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό στην πρόσβαση σε εμβόλια σε ολόκληρη τη χώρα» είπε.

Την Τρίτη, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια εμβόλια της AstraZeneca έφτασαν στην Ινδονησία ως μέρος του παγκόσμιου προγράμματος διαμοιρασμού εμβολίων COVAX. Η Ινδονησία έχει λάβει περισσότερα από 14 εκατομμύρια εμβόλια μέσω του προγράμματος, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εστίες Covid της Ασίας
Η Ινδονησία είναι μία από τις πολλές χώρες της περιοχής που παλεύει με την νέα έξαρση της νόσου και επιδίδεται σε προσπάθεια εμβολιασμού του πληθυσμού της.

Η Ινδία εξακολουθεί να καταγράφει δεκάδες χιλιάδες νέες κρούσματα κάθε ημέρα. Η χούντα της Μιανμάρ ανέφερε 7.083 νέες μολύνσεις και 145 θανάτους την Τετάρτη, αλλά οι ομάδες κοινωνικής πρόνοιας φοβούνται ότι η πραγματική κατάσταση έχει γίνει πολύ χειρότερη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Φεβρουάριο.

Στη Μιανμάρ, πολλούς από τους συμπτωματικούς ασθενείς επιλέγουν να παραμείνουν στο σπίτι τους επειδή δεν εμπιστεύονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Αλλοι λένε ότι οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από νοσοκομειακά ιδρύματα, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά κρεβάτια, και δεν μπορούν να δεχτούν περισσότερους ασθενείς.

Τα κρούσματα αυξάνονται επίσης στη Μαλαισία. Το υπουργείο Υγείας της χώρας κατέγραψε 11.618 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο – ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ημερησίως από την αρχή της πανδημίας.

Η Ταϊλάνδη υφίσταται επίσης το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας. Για να καταπολεμήσει την κορύφωση, ένας κυβερνητικός σύμβουλος ενέκρινε ένα σχέδιο ανάμιξης διαφορετικών εμβολίων, παρά τη δημόσια ανησυχία. Η στρατηγική αυτή δεν έχει δοκιμαστεί ευρέως, για να κριθεί ασφαλής.

Στη Βορειοανατολική Ασία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα δυσκολεύονται επίσης να περιορίσουν τα κρούσματα, κυρίως επειδή υστερούν σε σχέση με τα δυτικά έθνη ως προς τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Αρκετές περιοχές της Νότιας Κορέας έχουν θεσπίσει νέα μέτρα κοινωνικής απόστασης, με τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων να φτάνουν σε νέα ρεκόρ.

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία πρόκειται να διαρκέσει καθ ’όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς θεατές λόγω της πανδημίας.