Ισραήλ: Οι αρχές θα ξέρουν τα ονόματα όσων δεν έκαναν το εμβόλιο

Ένας αμφιλεγόμενος νόμος στο Ισραήλ επιτρέπει στην αστυνομία να γνωρίζει τα ονόματα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Τα ονόματα των ατόμων που δεν έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στο Ισραήλ, θα γνωστοποιούνται στις αρχές, σύμφωνα με νόμο που πέρασε το κοινοβούλιο.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας θα πρέπει να κοινοποιεί σε άλλες αρχές τις ταυτότητες των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, εγείροντας ανησυχίες για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των πολιτών που αρνούνται ένα εμβόλιο.

Μάλιστα, ο νόμος που υιοθετήθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 13 κατά, δίνει στις τοπικές αρχές, στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας και σε ορισμένα μέλη του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τους αριθμούς τηλεφώνου των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο σκοπός αυτού του νόμου, που έχει ισχύ τριών μηνών ή έως ότου κηρυχθεί η λήξη της πανδημίας, είναι «να επιτρέπει σε αυτούς τους οργανισμούς να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιάζονται απευθυνόμενοι σε αυτούς προσωπικά», σύμφωνα με ανακοίνωση του κοινοβουλίου.

Το εβραϊκό κράτος άνοιξε ξανά την Κυριακή τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα για ολόκληρο τον πληθυσμό στο πλαίσιο της χαλάρωσης της τρίτης καραντίνας του από την αρχή της επιδημίας Covid-19.

Παρόλο, που ορισμένα μέρη είναι ανοιχτά σε όλους, άλλα είναι προσβάσιμα μόνο σε άτομα που έχουν «πράσινη ταυτότητα», που σημαίνει ότι έλαβαν τη δεύτερη δόση εμβολίου πριν από τουλάχιστον μία εβδομάδα ή ότι έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Αλλά αυτή η πολύτιμη ταυτότητα επικρίνεται από μερίδα του πληθυσμού που τη βλέπει ως μορφή διάκρισης κατά των μη εμβολιασμένων.

Αντιδράσεις για τον νέο νόμο

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης σήμερα, η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Μεράβ Μιχαέλι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «αρνείται στους πολίτες το δικαίωμά τους στην εμπιστευτικότητα όσον αφορά τα ιατρικά τους δεδομένα».

Η ανακοίνωση της Κνεσέτ (κοινοβούλιο) αναφέρει ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό εκτός από το να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Ο βουλευτής Χάιμ Κατζ, του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού, υπερασπίστηκε τον νόμο ως τρόπο προώθησης του εμβολιασμού.