Ισραήλ: Σύσταση από την Επιτροπή για τέταρτη δόση εμβολιασμού για όλους τους ενήλικους

Συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης συνέστησε την προσφορά 4ης δόσης εμβολίου σε όλους τους ενήλικες, τουλάχιστον 5 μήνες μετά την 3η δόση ή την ανάρρωσή τους.

Συμβουλευτική επιτροπή της ισραηλινής κυβέρνησης συνέστησε την προσφορά 4ης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 σε όλους τους ενήλικες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε μήνες από τότε που έλαβαν την τρίτη ενισχυτική δόση ή ανέρρωσαν από τη νόσο, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Η εφαρμογή του μέτρου αυτού υπόκειται σε έγκριση του γενικού διευθυντή του υπουργείου. Αν εφαρμοστεί, θα διευρύνει σημαντικά το μερίδιο του πληθυσμού που θα μπορεί να εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση. Προς το παρόν, στο Ισραήλ την 4η δόση λαμβάνουν αυτοί που είναι άνω των 60 ετών και που ανήκουν σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πότε μπορεί να ξεκινήσει η χορήγηση 4ης δόσης σε όλους τους ενήλικες.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου προστίθεται ότι η σύσταση έγινε βάσει των ευρημάτων ότι αυτοί που έλαβαν μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 ήταν τρεις με πέντε φορές περισσότερο προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση και δύο φορές πιο προστατευμένοι από την μόλυνση σε σύγκριση με αυτούς που είχαν κάνει και την τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Προς το παρόν στη χώρα μας, η 4η δόση εμβολίου COVID έχει εγκριθεί μόνο για ανοσοκατασταλμένους. Η πλατφόρμα των ραντεβού έχει ανοίξει από τις 20 Ιανουαρίου. Προς το παρόν δεν έχει εγκριθεί στην Ελλάδα η χορήγηση 4ης δόσης για το γενικό πληθυσμό.

Η θέση του ΕΜΑ για την 4η δόση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει ακόμα την 4η δόση εμβολίου.

Αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας παραμένουν τα υπάρχοντα εμβόλια, ειδικά μετά τη χορήγησης ενισχυτικής δόσης, σημείωσε ο Dr Marco Cavaleri, επικεφαλής εμβολιαστικής στρατηγικής για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής τύπου που παραχώρησε ο φορέας.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο μία στρατηγική διενέργειας τακτικών πολλαπλών δόσεων σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Όπως εξήγησε, μια τέτοια προσέγγιση που θα απαιτούσε μεγάλες εμβολιαστικές εκστρατείες μέσα σε ένα έτος, που θα συνοδεύονταν από σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις, κουράζοντας παράλληλα κοινωνικά τους πολίτες.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι πολλαπλοί ενισχυτικοί εμβολιασμοί σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα ίσως οδηγούσαν σε μείωση των επιπέδων των αντισωμάτων που παράγονται σε κάθε χορήγηση, καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται χρόνο να ωριμάσει την ανοσιακή απόκριση στα αντιγόνα που του παρουσιάζονται, οδηγώντας πιθανώς σε ελάχιστα μικρότερη αποτελεσματικότητα, σε βάθος χρόνου.