Ισραηλινή γέννησε μετά από μεταμόσχευση της επί δύο ολόκληρες δεκαετίες κατεψυγμένης ωοθήκης της
Είκοσι χρόνια μετά την κατάψυξη της ωοθήκης της εξαιτίας του καρκίνου, μια Ισραηλινή γυναίκα ξεπάγωσε μέρος της, ανέτρεψε την εμμηνόπαυση και έμεινε έγκυος δύο φορές, τη μια με εξωσωματική γονιμοποίηση.
«Συνέλαβε στα 45 της και τώρα έχει ένα κοριτσάκι 9 ετών χάρη στα τμήματα της ωοθήκης της που ήταν σε υγρό άζωτο για δύο δεκαετίες», είπε ο γυναικολόγος της Τζβία, καθ. Ariel Revel, στους Times of Israel. «Επισκέφτηκα το σπίτι της μετά τη γέννα και έκλαψα με δάκρυα χαράς, σκεπτόμενος ότι οι ελπίδες σε ένα εργαστήριο όλα αυτά τα χρόνια οδήγησαν σε ένα αληθινό μωρό», πρόσθεσε ο Revel. Σύμφωνα με τον γιατρό, αυτό δεν είναι μόνο ένα παγκόσμιο ρεκόρ (η 20ετής κατάψυξη), αλλά αυξάνει την πιθανότητα στο μέλλον μια γυναίκα, πολύ μεγαλύτερης ηλικίας, να συλλάβει παγώνοντας τις ωοθήκες στα 20 της. Επιπλέον, υποδηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο για την ουσιαστική πρόληψη της εμμηνόπαυσης.
Ο Revel, κορυφαίος ειδικός στη γυναικολογία και τη μαιευτική, γνώρισε την Tzvia αμέσως μετά τη διάγνωσή της με καρκίνο. Της είπε ότι χρειαζόταν επιθετική χημειοθεραπεία που θα μπορούσε να βλάψει τις ωοθήκες της. Για τη γυναίκα, που ήταν θρήσκα ήταν σημαντικό να κάνει παιδιά. Ο γιατρός έλαβε άδεια από το συμβούλιο βιοηθικής να αφαιρέσει και να καταψύξει μια ωοθήκη και αφαίρεσε τη δεξιά πριν από τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δέκα χρόνια αργότερα, η Τζβία ζήτησε να ξεπαγώσει μέρος της ωοθήκης και να τη λάβει ως μόσχευμα. Γρήγορα συνέλαβε χρησιμοποιώντας εξωσωματική γονιμοποίηση – όπως είναι ο κανόνας μετά από μεταμοσχεύσεις ωοθηκών.
«Μετά τη γέννα, για μερικά χρόνια δεν ερχόταν να με δει», λέει ο Ρέβελ. «Τότε, εκείνη και ο σύζυγός της ήθελαν και άλλο μωρό. Τα κομμάτια της ωοθήκης που μεταμοσχεύσαμε δεν λειτουργούσαν πλέον, γιατί εκείνη είχε περάσει στην εμμηνόπαυση. Αλλά είχα και άλλα τμήματα της ωοθήκης της σε υγρό άζωτο, έτσι αφαίρεσα μερικά και έκανα πάλι μεταμόσχευση». Ο Revel είπε ότι «ανέστρεψε την εμμηνόπαυσή της», εξηγώντας: «Όταν σταματά η παραγωγή οιστρογόνων, εμφανίζονται συμπτώματα εμμηνόπαυσης, αλλά αν επιστρέψουν υγιείς ωοθήκες στο σώμα ξαναρχίζει η περίοδος της γυναίκας, γίνεται ξανά γόνιμη και ενεργοποιείται η παραγωγή οιστρογόνων».
Ο γιατρός προέβλεψε ότι η Tzvia τώρα δεν θα μπει στην εμμηνόπαυση για αρκετά χρόνια – για όσο διάστημα τα κομμάτια της ωοθήκης που μόλις μεταμοσχεύθηκαν παραμένουν ενεργά.
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Μετά από αυτή τη μεταμόσχευση, η Τζβία μπήκε για άλλη μια φορά στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Δύο κύκλοι δεν απέδωσαν, αλλά καθώς ετοιμαζόταν για έναν τρίτο κύκλο, η κάλυψη από το δημόσιο σύστημα υγείας σταμάτησε, γιατί ξεπέρασε το όριο των 45 ετών. «Αρχίσαμε να προσπαθούμε να πείσουμε τις Αρχές να χρηματοδοτήσουν περισσότερους κύκλους για αυτήν, υποστηρίζοντας σε μια επιστολή ότι η ωοθήκη της είναι στην πραγματικότητα νεότερη από 45, οπότε θα έπρεπε να της επιτραπεί», θυμάται ο Ρέβελ. «Έπειτα, όταν περιμέναμε απάντηση, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι σταμάτησε η περίοδος της. Της είπα να τρέξει και να κάνει τεστ εγκυμοσύνης. Και είχε μείνει έγκυος φυσιολογικά».
Ο Revel πιστεύει πως η διαπίστωση ότι οι ωοθήκες μπορούν να μεταμοσχευθούν μετά από τόσο μακρά περίοδο κατάψυξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου. Σήμερα, η κατάψυξη και η μεταμόσχευση ωοθηκών περιορίζονται γενικά σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες. Αλλά εκείνος θεωρεί ότι θα μπορούσε να γίνει ένας νόμιμος τρόπος για να παρατείνουν τα χρόνια αναπαραγωγικής ηλικίας τους και οι υγιείς γυναίκες.
Ο Revel προσθέτει ότι εκτός από τη γονιμότητα, η μεταμόσχευση στις ηλικιωμένες γυναίκες των δικών τους «νεαρών» κατεψυγμένων ωοθηκών θα μπορούσε να αποτρέψει ή να καθυστερήσει σημαντικά την εμμηνόπαυση. «Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να αποτρέψει την εμμηνόπαυση, η οποία είναι ένα σημαντικό ιατρικό ζήτημα για την υγεία των γυναικών», είπε. «Αυτό είναι θεωρητικό, καθώς σήμερα δεν μπορούμε να αφαιρούμε και να διατηρούμε μια γυναικεία ωοθήκη εάν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος. Αλλά θα μπορούσε να γίνει αληθινό».