Ιταλία: Έως τα μέσα Μαρτίου θα κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη

Έως τα μέσα Μαρτίου η βρετανική μετάλλαξη του ιού θα ανιχνεύεται στην πλειοψηφία των μολύνσεων στην Ιταλία, εκτιμούν οι ειδικοί της γείτονος.

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η σύσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με έξι υπουργούς της κυβέρνησής του, αρμόδιους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και των οικονομικών της συνεπειών.

Βάσει των προβλέψεων του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, στις οποίες έγινε ευρεία αναφορά στην αποψινή σύσκεψη, έως τα μέσα Μαρτίου η βρετανική μετάλλαξη του ιού θα ανιχνεύεται στην πλειοψηφία των μολύνσεων στην Ιταλία.

Ήδη στην φάση αυτή, αποτελεί το 30% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Όπως διέρρευσε, σήμερα δεν έγινε ευθεία αναφορά στην δυνατότητα περαιτέρω ανοίγματος επιχειρήσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα όμως με πολλούς σχολιαστές, επιβεβαιώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης Ντράγκι για υιοθέτηση απαγορεύσεων και προληπτικών μέτρων, σε τοπικό επίπεδο, σε περιοχές που καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων.

Παράλληλα, οι ειδήμονες που συμβουλεύουν την ιταλική κυβέρνηση, φέρονται να επέμειναν στο ότι, πριν αποφασιστεί η όποια ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων προστασίας (όπως ζητά μέρος των κυβερνητικών εταίρων) θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πιθανές συνέπειες επί της δημόσιας υγείας.

Αύριο, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για το πώς προτίθεται η νέα κυβέρνηση να ανανεώσει μέτρα και περιορισμούς που αφορούν τον κορωνοϊό, μετά την λήξη του ισχύοντος διατάγματος, στις 5 Μαρτίου.