Ιταλία: Αποσύρθηκε παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca, μετά το θάνατο ναυτικού

Μία παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca  απέσυραν οι ιταλικές αρχές στη Σικελία, εξαιτίας του θανάτου ενός αξιωματικού του ιταλικού ναυτικού, λίγο μετά τον εμβολιασμό του.

Η δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα, με αποστολή κλήσεων σε απολογία σε είκοσι ένα άτομα. Σύμφωνα με τον Τύπο, υπάρχει η υποψία ότι τα εμβόλια της συγκεκριμένης παρτίδας δεν συντηρήθηκαν με τον κατάλληλο τρόπο.

Νωρίτερα, η αρμόδια ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανακοίνωσε ότι διακόπτει την χορήγηση εμβολίων από παρτίδα του εμβολίου που ήταν σε χρήση στην Αυστρία, όπου έλαβε χώρας άλλος υπό έρευνα θάνατος εμβολιασμένου πολίτη.

Επισημαίνεται πως ακόμη 7 χώρες της Ευρώπης – Δανία, Νορβηγία, Αυστρία, Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία – έβαλαν προσωρινό «φρένο» στους εμβολιασμούς με το παραπάνω σκεύασμα, μετά από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάσθηκαν.

Ειδικοί του τομέα υγείας δηλώνουν, πάντως, ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται και ότι τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αντιστοιχούν στο ποσοστό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με το περιστατικό στην Αυστρία. Ο EMA δήλωσε, δε, ότι η συχνότητα των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι υψηλότερη από την συχνότητα που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.