Ιός Marburg: Ο επικίνδυνος ιός έφτασε στην Ευρώπη – Πως μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα

Δύο ύποπτα κρούσματα του ιού Marburg εντοπίστηκαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου. Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές.

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι δύο επιβάτες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου θεωρήθηκαν χθες το απόγευμα ως ύποπτα κρούσματα του ιού Marburg. Οι αρμόδιες αρχές τέθηκαν σε συναγερμό λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου και προστασίας.
Πρόκειται για έναν 26χρονο φοιτητή ιατρικής και τη σύντροφό του, οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Το τρένο στο οποίο επέβαιναν και έφθασε στο Αμβούργο από την Φρανκφούρτη, αμέσως εκκενώθηκε, ενώ η αστυνομία έκλεισε δύο ράγες στο σταθμό για αρκετές ώρες.
Ο νεαρός και η σύντροφός του έφτασαν στη Φρανκφούρτη αεροπορικώς χθες το πρωί από τη Ρουάντα, όπου φαίνεται να είχαν έρθει σε επαφή με έναν ασθενή ο οποίος αργότερα διαγνώστηκε ότι είχε μολυνθεί από τον ιό Marburg , σύμφωνα με την Bild.
Ο φοιτητής και η σύντροφός του μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eppendorf, το οποίο ειδικεύεται στις τροπικές ασθένειες. Οι αποσκευές τους κρατήθηκαν από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Τι είναι ο ιός Marburg

Ο ιός Marburg ανήκει στην οικογένεια των φιλοϊών, μέλος της οποίας είναι επίσης ο Έμπολα, ιός που έχει προκαλέσει πολύνεκρες επιδημίες στην Αφρική, σύμφωνα με το CDC.
Μεταδίδεται στον άνθρωπο από τον φυσικό ξενιστή του, ένα είδος αφρικανικής νυχτερίδας.
Η νόσος του ιού Marburg είναι μια εξαιρετικά λοιμογόνος νόσος που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, με ποσοστό θνησιμότητας έως και 88%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός Marburg μπορεί να μεταδοθεί μέσω «αίματος ή σωματικών υγρών ενός ατόμου που έχει μολυνθεί ή έχει πεθάνει», σύμφωνα με το CDC.

Μεταδίδεται επίσης με την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα (όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα, βελόνες και ιατρικό εξοπλισμό) ή μέσω της επαφής με ζώα, όπως οι νυχτερίδες.

Τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο ιός Marburg

Προκαλεί πυρετό, ρίγη, μυϊκό πόνο, εξάνθημα, πονόλαιμο, διάρροια, αδυναμία ή ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες.
Η περίοδος επώασης του ιού Marburg, διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες. Μεταξύ της πέμπτης και της έβδομης ημέρας, πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές «αιμορραγικές εκδηλώσεις», από πολλές περιοχές.
Οι ασθενείς μπορεί να αρχίσουν να κάνουν εμετό με αίμα ή να το δουν στα κόπρανά τους, αλλά μπορεί επίσης να αιμορραγούν από τη μύτη, τα ούλα και τον κόλπο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Στις θανατηφόρες περιπτώσεις, ο θάνατος επέρχεται συνήθως περίπου οκτώ ή εννέα ημέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα.

Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον ιό, οι επιστήμονες αναπτύσσουν μια σειρά από φάρμακα και ανοσοθεραπείες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες

Ο κίνδυνος προσβολής ενός ταξιδιώτη από τον ιό Marburg θεωρείται χαμηλός, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως:

  •  συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  •  καλό πλύσιμο και ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους.
  •  αποφυγή επαφής με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά, και κατανάλωσης ακατέργαστου κρέατος που προέρχεται από αυτά.
  •  αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς, σωματικά υγρά ασθενών, σορούς/ σωματικά υγρά θανόντων.
  •  εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.
  •  αποφυγή επίσκεψης σε σπήλαια ή ορυχεία. Αν επισκεφθείτε σπήλαια συνιστάται να αποφύγετε την επαφή με νυχτερίδες ζωντανές ή νεκρές και να χρησιμοποιήσετε κατάλληλο ρουχισμό (μάσκα, γάντια).

Οι ταξιδιώτες, εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον αιμορραγικό πυρετό Marburg κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε προσβεβλημένη περιοχή, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης εμφανίσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη και να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.
Μετά την επιστροφή από προσβεβλημένη περιοχή, οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ.

Πηγή: oloygeia.gr