Κάπνισμα – Βρετανία: Απαγορεύει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης – Τι ισχύει στην Ελλάδα
Σε απαγόρευση θέτει η βρετανική κυβέρνηση τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή – μεταξύ άλλων και στη χώρα μας, κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις και είναι διαθέσιμα σε περίπτερα και μίνι μάρκετ.
Η απαγόρευση που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ είναι στο πλαίσιο των σχεδίων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού των νέων που αρχίζουν να ατμίζουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, θα θεσπιστούν, επίσης, μέτρα για να αποτραπεί το εμπόριο προϊόντων ατμίσματος σε παιδιά.
Ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, σημείωσε ότι εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι το άτισμα, θα συνεχίσουν να είναι προσβάσιμες σε ενήλικες που προσπαθούν να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια του ατμίσματος.
Για τους ανηλίκους, όμως, η κυβερνητική στάση είναι αυστηρή. Είναι ήδη παράνομο να πωλούνται ατμίσματος σε άτομα κάτω των 18 ετών, αλλά τα προϊόντα ατμίσματος μιας χρήσης – που συχνά πωλούνται σε πολύχρωμες συσκευασίες και μικρότερες σε σχέση με τις επαναγεμιζόμενες – αποτελούν «βασικό παράγοντα πίσω από την ανησυχητική αύξηση του ατμίσματος των νέων», σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Action on Smoking and Health (Ash), το 7,6% των παιδιών ηλικίας 11 έως 17 ετών ατμίζει πλέον τακτικά ή περιστασιακά. Το ποσοστό είναι σημαντικά αυξημένο συγκριτικά με το 2020 όταν ανερχόταν σε 4,1%.
Ανακοινώνοντας τα σχέδιά του, ο κ. Σούνακ δήλωσε ότι είναι σωστό να ληφθούν «ισχυρά μέτρα» για την εξάλειψη του ατμίσματος στα παιδιά. «Τα παιδιά δεν πρέπει να ατμίζουν, δεν θέλουμε να εθίζονται, δεν κατανοούμε ακόμη τις πλήρεις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε.
Οι προτάσεις για την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης ακολουθούν την περυσινή ανακοίνωση της απαγόρευσης της πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθεί μια γενιά «smoke-free».
Επιπλέον, τα μέτρα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα που εισήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία τον περασμένο Δεκέμβριο. Ειδικότερα, στη χώρα θα αυξάνεται σταδιακά η ηλικία από την οποία θα μπορεί να αγοράζει κανείς προϊόντα καπνού, έτσι ώστε στο τέλος να μην πωλούνται πλέον σε όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.
Η Ένωση Βιομηχανίας Ατμίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου, πάντως, δήλωσε ότι το άτμισμα έχει βοηθήσει «εκατομμύρια ενήλικες να σταματήσουν και να μείνουν μακριά από το τσιγάρο» και δήλωσε ότι οι προτάσεις θα θέσουν τα παιδιά σε κίνδυνο, καθώς θα «εκτοξεύσουν τη μαύρη αγορά».
Τα ζελεδάκια κάνναβης στην Ελλάδα
Η ποικιλία ειδών καπνικών προϊόντων και η ελεύθερη πώλησή τους σε σημεία που έχουν πρόσβαση ανήλικοι είναι μια πραγματικότητα και στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για κανναβινοειδή που κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, προκαλώντας την άμεση ανησυχία της κυβέρνησης.
Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για την υπαγωγή της δραστικής ουσίας της εξαϋδροκανναβινόλης (HHC) και των παραγώγων αυτής στο Πίνακα Β΄ των ναρκωτικών.
Αυτό σημαίνει ότι προϊόντα με τη συγκεκριμένη ουσία, όπως είναι τα δημοφιλή ζελεδάκια κάνναβης που κυκλοφορούν σε περίπτερα και μίνι μάρκετ, σταματούν να πωλούνται στο εμπόριο και αποσύρονται από σημεία με ελεύθερη πρόσβαση.