Κάπνισμα: Τι συμβαίνει στο σώμα 20 λεπτά μετά τη διακοπή και τι στους 6 μήνες

Το κάπνισμα απελευθερώνει χιλιάδες χημικές ουσίες στο σώμα σας. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο βλάβη στους πνεύμονες, αλλά και στην καρδιά και σε πολλές άλλες δομές του σώματος.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόψετε ξαφνικά το κάπνισμα

Οι θετικές επιπτώσεις στην υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος ξεκινούν 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο. Η αρτηριακή πίεση και ο σφυγμός σας θα αρχίσουν να επανέρχονται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Επιπλέον, οι ίνες στους βρογχικούς σωλήνες που προηγουμένως δεν κινούνταν καλά λόγω συνεχούς έκθεσης στον καπνό θα αρχίσουν να κινούνται ξανά. Αυτό είναι ευεργετικό για τους πνεύμονες: Αυτές οι ίνες βοηθούν στη μετακίνηση ερεθιστικών και βακτηρίων έξω από τους πνεύμονες, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Μετά από 8 ώρες 
Μέσα σε οκτώ ώρες, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα θα επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι μια χημική ουσία που υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου που αντικαθιστά τα σωματίδια οξυγόνου στο αίμα, μειώνοντας την ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνουν οι ιστοί

Όταν το μονοξείδιο του άνθρακα εξαφανίζεται, τα επίπεδα οξυγόνου σας αρχίζουν να αυξάνονται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό το αυξημένο οξυγόνο βοηθά στη θρέψη των ιστών και των αιμοφόρων αγγείων που έπαιρναν λιγότερο οξυγόνο ενώ καπνίζατε.

Μετά από 24 ώρες 
Μετά από μία ολόκληρη ημέρα αποχής από το κάπνισμα, το επίπεδο νικοτίνης στο αίμα πέφτει σε αμελητέα ποσότητα. Μέχρι τότε, η μειωμένη συστολή των φλεβών και των αρτηριών και η αύξηση των επιπέδων οξυγόνου που πηγαίνουν στην καρδιά συμβάλλουν στην ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να πάθετε καρδιακή προσβολή.

Μετά από 48 ώρες 
Στις 48 ώρες, οι προηγουμένως κατεστραμμένες νευρικές απολήξεις αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά. Μπορεί επίσης να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι οι αισθήσεις που προηγουμένως ήταν θαμπές λόγω του καπνίσματος βελτιώνονται. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι μυρίζετε και γεύεστε πράγματα καλύτερα από ό,τι πριν.

Μετά από 72 ώρες 
Μέσα σε τρεις ημέρες διακοπής του καπνίσματος, θα αναπνέετε πιο εύκολα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι βρογχικοί σωλήνες μέσα στους πνεύμονες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και να ανοίγουν περισσότερο. Αυτό διευκολύνει την ανταλλαγή αέρα μεταξύ διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου.

Επιπλέον, η χωρητικότητα των πνευμόνων σας, ή η ικανότητα των πνευμόνων να γεμίζουν με αέρα, αυξάνεται περίπου τρεις ημέρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Μετά από 7 ημέρες 
Μετά από μια εβδομάδα χωρίς κάπνισμα, το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει σε φυσιολογικά επίπεδα. Θυμηθείτε, οι πιθανότητες να σταματήσετε το κάπνισμα αυξάνονται με κάθε προσπάθεια. Αν μπορείτε να φτάσετε στη μία εβδομάδα, μπορείτε να το κάνετε για μια ζωή.

Μετά από δύο εβδομάδες 
Μέσα σε δύο εβδομάδες από τη διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι όχι μόνο αναπνέετε ευκολότερα, αλλά περπατάτε και πιο εύκολα. Αυτό οφείλεται στη βελτιωμένη κυκλοφορία και την οξυγόνωση. Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται έως και 30% περίπου δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων.

Μετά από ένα μήνα
Σε μόλις ένα μήνα, μπορείτε να δείτε πολλές αλλαγές στην υγεία που σχετίζονται με τη διακοπή του καπνίσματος. Αρχικά, μπορεί να έχετε μια αίσθηση αυξημένης συνολικά ενέργειας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με το κάπνισμα έχουν μειωθεί, όπως η συμφόρηση των κόλπων και η δύσπνοια με την άσκηση.

Εκτός από αυτά τα οφέλη, οι ίνες στους πνεύμονες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων αναπτύσσονται ξανά. Αυτές οι ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υπερβολικής συσσώρευσης βλέννας και στην προστασία από βακτηριακές λοιμώξεις. Τέλος, όσοι απέχουν από το κάπνισμα για ένα μήνα έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να το κόψουν οριστικά.

Μετά από 3 μήνες 
Μέσα σε τρεις μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, μια γυναίκα μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητά της καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο να γεννηθεί πρόωρα το μωρό της.

Μετά από 6 μήνες 
Μετά από έξι μήνες διακοπής του καπνίσματος, πολλοί άνθρωποι συχνά παρατηρούν ότι είναι πιο ικανοί να χειριστούν αγχωτικά γεγονότα χωρίς να αισθάνονται ότι πρέπει να καπνίσουν.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι βήχουν λιγότερο και έχουν λιγότερη βλέννα και φλέγματα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αεραγωγοί είναι πολύ λιγότερο φλεγμονώδεις χωρίς συνεχή έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και στις χημικές ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα. Ως αποτέλεσμα, η σωματική δραστηριότητα όπως το περπάτημα γίνεται ευκολότερη.

Μετά από ένα χρόνο 
Μετά από ένα χρόνο διακοπής του καπνίσματος, οι πνεύμονές σας θα έχουν βιώσει δραματικές βελτιώσεις όσον αφορά την ικανότητα και τη λειτουργία τους. Θα παρατηρήσετε πόσο πιο εύκολα αναπνέετε όταν κουράζεστε και πόσο λιγότερο βήχα έχετε σε σύγκριση με όταν καπνίζατε.

Εκτός από αυτά τα οφέλη για την υγεία, θα έχετε εξοικονομήσει ένα δραματικό ποσό χρημάτων. Το κάπνισμα είναι ακριβό. Αν καπνίζετε ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, θα έχετε εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ σε ένα έτος.

Μετά από 3 χρόνια 
Σε τρία χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η πιθανότητα καρδιακής νόσου μειώνεται στο μισό. Το κάπνισμα δεν περιορίζει μόνο τη ροή οξυγόνου στην καρδιά. Καταστρέφει επίσης την επένδυση των αρτηριών.

Ο λιπώδης ιστός αρχίζει να συσσωρεύεται, καθιστώντας πιο πιθανό ένα άτομο να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή αυτών των επιπτώσεων και στην προώθηση μιας πιο υγιούς καρδιάς τα επόμενα χρόνια.

Μετά από 5 χρόνια 
Πέντε χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η πιθανότητα εγκεφαλικού μειώνεται σε αυτή ενός μη καπνιστή. Η πιθανότητα να πάθετε καρκίνο του στόματος, του λαιμού ή των φωνητικών χορδών μειώνεται επίσης στο μισό.

Μετά από 10 χρόνια 
Στο τέλος της δεκαετίας, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό. Εκτός από τη μείωση της πιθανότητας καρκίνου του πνεύμονα, μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Αυτό περιλαμβάνει μειωμένη πιθανότητα για καρκίνους:

  • του στόματος
  • του οισοφάγου
  • της ουροδόχου κύστης
  • των νεφρών
  • του παγκρέατος

Μετά από 15 χρόνια 
Στο όριο των 15 ετών, η πιθανότητα εμφράγματος μειώνεται σε ίση με αυτή ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ. Αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω όσον αφορά στις επιπτώσεις του καπνίσματος, τα 15 χρόνια χωρίς κάπνισμα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ορόσημο για την υγεία και τη γενική ευεξία σας.

Σε ποια ηλικία να κόψετε το κάπνισμα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Η διακοπή του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 50 ετών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 57% σε σύγκριση με τη διακοπή αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μελέτη 3 εκατομμυρίων ανθρώπων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Η διακοπή του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 50 ετών σας δίνει περισσότερες πιθανότητες να αποφύγετε τον καρκίνο του πνεύμονα από το να κόψετε το κάπνισμα μετά τα 50, αναφέρει συγκεκριμένα η μελέτη.

Οι ερευνητές από την Κορέα μελέτησαν περισσότερους από 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους και διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που σταμάτησαν το κάπνισμα είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο όλων των τύπων καρκίνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκοψαν το κάπνισμα.

Το συμπέρασμα

Με τόσα πολλά οφέλη για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος, η ώρα να το κόψετε είναι τώρα. Μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας ένα σχέδιο και μιλώντας με έναν σύμβουλο διακοπής καπνίσματος.

Μπορείτε να επιστρατεύσετε τον γιατρό, την οικογένεια και τους φίλους σας για να σας υποστηρίξουν στην προσπάθειά σας να ζήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς κάπνισμα. Φροντίστε να γιορτάζετε κάθε ορόσημο στην πορεία σας — το αξίζετε.