«Καθημερινή»: «8-10 μήνες η αναμονή για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”»

Σοκάρει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» για το «υπερφορτωμένο ΕΣΥ» και τους «Δέκα μήνες αναμονή για επέμβαση καρδιάς». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

«Η αναμονή για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις φτάνει τους 8 με 10 μήνες», τονίζει η συντάκτρια στον πρόλογο του θέματος.

«Έχουμε σταματήσει από τις αρχές του έτους τα προγραμματισμένα χειρουργεία και αντιμετωπίζουμε μόνο τα επείγοντα περιστατικά που δεν μπορούν να διακομισθούν αλλού. Δηλαδή, περίπου 2-2 χειρουργεία την εβδομάδα. Μέσα στην πανδημία ποτέ δεν φτάσαμε σε πλήρη λειτουργία. Πέρυσι το τμήμα είχε αναστείλει τη λειτουργία του από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τον Μάριο. Έκτοτε και ως τον Δεκέμβριο λειτουργούσαμε στο 60%. Η λίστα αναμονής για τα χρόνια καρδιοχειρουργικά περιστατικά έχει φτάσει πλέον τους 8-10 μήνες. Όταν κάποιος περιμένει σχεδόν ένα χρόνο, χειρουργείται με πολύ χειρότερες συνθήκες από αυτές που είχε όταν προγραμμάτισε το χειρουργείο», είπε ξεκάθαρα στην εφημερίδα ο Παναγιώτης Δεδεηλίας, καρδιοχειρουργός διευθυντής ΕΣΥ στο Χειρουργικό Τμήμα Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Μόνο που η καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στον ασθενή. Τις καμπάνες χτύπησε ο συντονιστής διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος στο ίδιο νοσοκομείο, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

«Πριν από μία εβδομάδα μου είπε ασθενής ότι θέλησε να προγραμματίσει ραντεβού για το πνευμονολογικό ιατρείο και το σύστημα του έλεγε ότι είναι κλεισμένα όλα έως το τέλος του μήνα. Εκ των πραγμάτων εάν δεν παρακολουθείς τους ασθενείς στο ιατρείο, κάποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει. Ο φόβος μας είναι μήπως αντιμετωπίσουμε παραμελημένα περιστατικά. Τους προηγούμενους μήνες είδαμε με έκπληξη πνευμονίες που είχαν μείνει χωρίς θεραπεία και καρκίνους που δεν είχαν διαγνωστεί», είπε και ασφαλώς με σόκαρε όλους.