Καλπάζει ο SARS-CoV2 – Σύσταση για τεστ covid-19 πριν τις διακοπές

Από τα μέσα Μαΐου ξεκίνησε η αύξηση κρουσμάτων covid-19. Οι νέες παραλλαγές που χαρακτηρίζονται υπερ-μεταδοτικές και η έναρξη της τουριστικής περιόδου αυξάνουν και τα περιστατικά κορονοϊούOι ειδικοί εκτιμούν ότι το πραγματικό φορτίο κρουσμάτων στην κοινότητα θα μπορούσε να είναι από 2 έως σχεδόν 20 φορές υψηλότερο. Αναφέρουν ότι και τον Αύγουστο θα συνεχιστεί η αύξηση, καθώς η κινητικότητα και ο τουρισμός μεταβάλλονται σημαντικά όσο προχωράει το καλοκαίρι.

Σύσταση για τεστ πριν φύγετε για διακοπές

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη κάνει σύσταση στους πολίτες να κάνουν τεστ πριν φύγουν για διακοπές, τονίζοντας ότι πέρσι τέτοιο καιρό με φέτος τέτοιο καιρό δεν υπάρχει σύγκριση. Πέρσι τέτοια εποχή ήταν τα κρούσματα 187 τέτοια εποχή, τώρα έχουμε φτάσει στα 570, έχουμε 21 θανάτους, επισήμανε.

«Καλό θα ήταν τώρα πριν πάνε διακοπές, να κάνουν ένα τεστ, γιατί εκεί που θα πάνε, αν έχουν και απλά συμπτώματα, μεταδίδουν. Και όταν μεταδίδεις, σημαίνει ότι αρρωσταίνει κόσμος. Για αυτό, όταν υπάρχει μία αδιαθεσία, ένα τεστ πρέπει να γίνεται», συνέχισε και τόνισε πως ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά οι άνθρωποι άνω των 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που αν νοσήσουν θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα.

Η κ. Παγώνη εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι το στέλεχος FLiRT που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή μεταδίδεται εύκολα, αλλά η κλινική εικόνα είναι απλή. «Δύο – τρεις μέρες πυρετό και μετά επανέρχεσαι», εξήγησε.

Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού (λοίμωξη COVID-19) στη Θεσσαλονίκη δείχνουν οι μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της πόλης.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, αν και η μέση εβδομαδιαία αύξηση στην τιμή του φορτίου στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, ήταν μόλις 24%, η τιμή που μετρήθηκε τη Δευτέρα 15/7/2024 ήταν 66% μεγαλύτερη από την αμέσως προηγούμενη μέτρηση.

Όπως διευκρινίζεται από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, «τέτοια απότομη αύξηση είχε καιρό να παρατηρηθεί και αν επιβεβαιωθεί από τις μετρήσεις στις επόμενες ημέρες θα πρόκειται για μίια σημαντική αύξηση στη διασπορά του ιού».

Αύξηση νοσηλειών

Καθημερινά εισάγονται σε όλα τα νοσοκομεία περίπου σχεδόν 100 άνθρωποι με λοίμωξη covid-19, ενώ κατακόρυφα έχει αυξηθεί και η χορήγηση αντιικών φαρμάκων.
Ο ΕΟΔΥ στην τελευταία του έκθεση ανέφερε ότι η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσιάζει αύξηση και ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 669.
Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Πηγή: oloygeia.gr