«Καμπανάκι» από νέα έρευνα – Σοβαροί κίνδυνοι για τις έγκυες η νόσηση από κορωνοϊό – Αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα πρόωρου τοκετού

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αναδεικνύει τη σημασία του εμβολιασμού των εγκύων κατά της Covid-19, οι έγκυες κινδυνεύουν με σοβαρότερα συμπτώματα της ίδιας της Covid-19, αν μολυνθούν από κορονοϊό.

Τι έδειξαν τα στοιχεία 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής-γυναικολογίας Τόρι Μετζ του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), ανέλυσαν στοιχεία για 14.104 γυναίκες που είχαν εισαχθεί σε 17 αμερικανικά ιατρικά κέντρα. Από αυτές, οι 2.350 είχαν διαγνωστεί θετικές για κορονοϊό στη διάρκεια της κύησης. Πάνω από το 13% εξ αυτών εμφάνισαν επιπλοκές έναντι 9% όσων δεν είχαν κορονοϊό, ενώ όλα τα περιστατικά θανάτου μητέρας (συνολικά πέντε) συνέβησαν σε έγκυες με κορονοϊό.

Πότε αυξάνεται η επικινδυνότητα

Σε σύγκριση με όσες είχαν ήπια έως καθόλου συμπτώματα Covid-19, οι έγκυες με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα της λοίμωξης είχαν τριπλάσια πιθανότητα (26% έναντι 9%) να εμφανίσουν στη συνέχεια σοβαρές επιπλοκές κύησης, όπως εκλαμψία, σοβαρή υπέρταση, αιμορραγία, νεφρική ανεπάρκεια, βλάβη οργάνων, σήψη, ενδομητρίτιδα κ.α. Οι έγκυες με μέτρια έως βαριά συμπτώματα Coviid-19 είχαν ακόμη σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο (45% έναντι 32%) να γεννήσουν με καισαρική, κάτι που δεν ίσχυε για τις ασυμπτωματικές με κορονοϊό και εκείνες με ήπια μόνο συμπτώματα.

Πρόωρος τοκετός 

Η μόλυνση από κορονοϊό επίσης αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό (27% έναντι 14%) και εισαγωγή του νεογνού σε ομάδα εντατικής θεραπείας, καθώς επίσης για αποβολή ή θνησιγένεια (3,5% έναντι 1,8%). Οι παχύσαρκες έγκυες (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30) είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αν μολύνονταν από κορονοϊό.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η βαρύτητα των συμπτωμάτων της Covid-19 αποτελεί δείκτη-κλειδί για την πρόβλεψη του αυξημένου κινδύνου επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη. «Γνωρίζαμε ήδη ότι οι έγκυες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές της ίδιας της Covid-19. Η έρευνα μας είναι από τις πρώτες που δείχνουν ότι η λοίμωξη με κορονοϊό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών σχετιζόμενων με επιπλοκές της κύησης. Γι’ αυτό πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι οι έγκυες εμβολιάζονται», δήλωσε η δρ Μετζ.