«Καμπανάκι» Θεοδωρίδου για την επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Μεταξύ των καταστροφών που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις σε όλους τους τομείς ζωής, η κ. Θεοδωρίδου προειδοποίησε και για τις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.

Μεταξύ αυτών είναι η ανατροπή των μηχανισμών ελέγχων των λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς. Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού λόγω των συνθηκών πολέμου οδηγεί σε ανάδυση/εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων και ακύρωση της παγκόσμιας προσπάθειας εκρίζωσης αυτών των νοσημάτων.

Το πρόσφατο παράδειγμα της Συρίας με την πολιομυελίτιδα

Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα της Συρίας, όπου επέστρεψε η πολιομυελίτιδα μετά από 13 χρόνια. Ειδικότερα, λόγω του πολέμου από το 2011-2017, καταρρακώθηκε το σύστημα υγείας της Συρίας και η εμβολιαστική κάλυψη από το πολύ καλό ποσοστό άνω του 80% μειώθηκε στο 41%, εμφανίστηκαν 35 περιπτώσεις πολιομυελίτιδας μέσα σε 3 μήνες.

Αυτό το γεγονός σήμανε συναγερμό για διασπορά σε γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη.

«Καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα» σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου.

Κλείνοντας την ομιλία της στη σημερινή ενημέρωση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε τα λόγια του «μεγάλου πνευματικού ηγέτη», Μαχάτμα Γκάντι «Την ημέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη».