Καμπανάκι Παπαευαγγέλου για Όμικρον 2: «Θα κορυφωθεί εντός επόμενων ημέρων – Θα αυξηθούν οι εισαγωγές»

Την κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2 εντός των επόμενων ημερών και την αύξηση των εισαγωγών εκτίμησε κατά τη σημερινή ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες με σαφή μετακίνηση των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση των νοσηλειών ενώ οι σκληροί δείκτες των διασωληνωμένων και των θανάτων ακολουθούν μία πορεία αργής αποκλιμάκωσης.

Η κ. Παπαευαγγέλου απέδωσε την έξαρση των τελευταίων 15 -20 ημερών στην επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον 2, που εμφανίστηκε στη χώρα μας ενώ είχαμε ήδη μία αυξημένη διασπορά και ένα μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων λόγω της Όμικρον.

Σύμφωνα, όμως, με την εμπειρία από άλλες χώρες αλλά και με βάση τα μαθηματικά μοντέλα της χώρας, εκτίμησε ότι αυτό το πανδημικό κύμα θα έχει μικρότερη διάρκεια και θα κορυφωθεί εντός των επόμενων ημερών.

 Η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο. Από την αρχή του 2022 έχουμε μία σημαντική μείωση του ποσοστού νέων διασωληνώσεων και θανάτων ανά αριθμό νέων κρουσμάτων. «Η ψαλίδα δηλαδή μεταξύ των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών ανοίγει».

Αυξάνεται η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων – Θα αυξηθούν και οι εισαγωγές

Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε «ανησυχητική» την αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων που έχει φτάσει τα 41 έτη. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες παρατηρείται:

  • μείωση των κρουσμάτων σε παιδιά 4-18 ετών 
  • μείωση των νέων κρουσμάτων στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες (12 – 34 ετών). 
  • σημαντική αύξηση σε άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών
  • σημαντική αύξηση σε ενήλικες άνω των 55 ετών
  • αύξηση των κρουσμάτων στους πλέον ευάλωτους (άνω των 65 ετών). 

Στις ΠΕ. Καρδίτσας, Γρεβενών, Δράμας, Κοζάνης, Πρέβεζας, Σερρών και Τρικάλων, τα μισά από τα κρούσματα αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Με βάση την ηλικιακή κατανομή των νέων αυτών κρουσμάτων αναμένεται περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, προέβλεψε η καθηγήτρια. 

Αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων με COVID, φτάνοντας περίπου τους 3.500. Ο μέσος κυλιόμενος 7ημερος αριθμός νέων εισαγωγών έχει αυξηθεί, φτάνοντας τις 426 εισαγωγές ανά ημέρα

Το 75% των νέων εισαγωγών αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Την περασμένη εβδομάδα που μας πέρασε σημειώθηκε αύξηση κατά 15% των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και αύξηση κατά σχεδόν 20% των νέων εισαγωγών μεσοσταθμικά. Σημαντική αύξηση των νέων εισαγωγών σημειώνεται στην Αττική και στην Κρήτη. 

Επίσης, σημειώνεται μία πολύ αργή αποκλιμάκωση κατά περίπου 5% των διασωληνωμένων με COVID σε ΜΕΘ. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ανά εβδομάδα παρέμεινε σταθερός (100 ανά εβδομάδα), με μία μικρή αύξηση των νέων διασωληνώσεων στην Αττική και στη Ν. Ελλάδα

Κοντά στην κορύφωση της Ομικρον 2

Ο κυλιόμενος μέσος όρος του 7ημερου έχει αυξηθεί στις 21.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα ενώ τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά στα 176.000.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τις προηγούμενες 2 εβδομάδες είχαμε αύξηση κατά 24% και 16% στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε μία σχετική μείωση (6%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε στις ΠΕ: Έβρου, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Φθιώτιδας, Ροδόπης, Σερρών, Βόρειου Τομέα Αθηνών και Δυτικής Αττικής

Το ποσοστό της θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά. Ο κυλιόμενος μέσος όρος θετικότητας του 7ημερου εκτιμάται στο 8,2% ενώ πριν από 15 μέρες ήταν κάτω από το 5%. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουμε πλήρη επικράτηση της Όμικρον, με το Όμικρον 2 να αποτελεί το 77% των νέων δειγμάτων που εξετάζονται. 

Παράλληλα, εξετάζεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα 8/13 Π.Ε, με σημαντική αύξηση στην Αττική, στο Ηράκλειο, στον Άγιο Νικόλαο, στα Ιωάννινα και στη Θεσσαλονίκη.