Καρδιά: Εξέταση ρουτίνας στα μάτια προβλέπει κατά 80% τον κίνδυνο εμφράγματος

Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανό να εντοπίζει πότε κάποιος μπορεί να πάθει έμφραγμα μέσα στον επόμενο χρόνο μέσα από μια ακτινογραφία που «σκανάρει» τα μάτια. Τι δείχνει αυτό το νέο σύστημα που αποτελεί μοναδική καινοτομία για τη σύγχρονη ιατρική.

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο του Leeds, η οποία και θεωρεί ότι αυτό το σύστημα πρόκειται για ένα οικονομικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη παρακολούθηση της ασθένειας που αποτελεί την νούμερο 1 αιτία θανάτου στον κόσμο. Η ακρίβεια του τεστ είναι εντυπωσιακή καθώς μπορεί να προβλέψει πότε οι ασθενείς μπορεί να πάθουν έμφραγμα μέσα στους επόμενους 12 μήνες σε ποσοστό 80%.

«Οι καρδιαγγειακές ασθένειες, όπως και τα εμφράγματα είναι η αιτία πίσω από τους πρόωρους θανάτους παγκοσμίως και η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στη Βρετανία. Αυτό προκαλεί κακή υγεία παγκοσμίως και μιζέρια», όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του προγράμματος καθηγητής Alex Frangi.

Η τεχνική αυτή είναι μια καινοτομία που μπορεί να βοηθήσει αρκετό κόσμο. Οι ακτινογραφίες εξάλλου είναι αρκετά οικονομικές και μπορεί να βοηθήσουν πραγματικά έναν ασθενή που δεν γνωρίζει ότι έχει και πρόβλημα με την καρδιά του όπως προσπάθησε να εξηγήσει ο Frangi.

Τι είναι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, πώς το σύστημα «διαβάζει» το πρόβλημα στην καρδιά

O αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι μια μικρή μεμβράνη στο πίσω μέρος του ματιού που περιλαμβάνει κύτταρα ευαίσθητα στο φως. Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι οι αλλαγές στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, θεωρείται ένδειξη αγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν έναν προχωρημένο τύπο της τεχνική αυτής ώστε να μάθουν στο μηχάνημα να διαβάζει αυτόματα πάνω από 5.000 ακτινογραφίες ματιών. Επρόκειτο για εξετάσεις ρουτίνας που πραγματοποιούνται από οπτικούς και οφθαλμίατρους. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι μέρος της βιοτράπεζας της Βρετανίας, η οποία παρακολουθεί την υγεία των μισών εκατομμυρίων.

Mέσω αυτού του έξυπνου αλγορίθμου που διαβάζει τα μοτίβα των δεδομένων γίνεται καλύτερη διάγνωση. Αυτή η τεχνική περιγράφεται στο Nature Machine Intelligence και μπορεί να φέρει την επανάσταση στην θεραπεία των καρδιαγγειακών προβλημάτων σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η διαδικασία αυτή είναι ένα σημαντικό εργαλείο στο κομμάτι της προληπτικής ιατρικής όπως εξήγησε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Chris Gale, μέλος της ερευνητικής ομάδας και σύμβουλος καρδιολογίας στο Leeds.

H μελέτη στην ουσία εντοπίζει τις συσχετίσεις μεταξύ παθολογίας του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και τις αλλαγές στην καρδιά του ασθενούς. Όταν το σύστημα μάθει τις αλλαγές σε κάθε μοτίβου θα μπορεί να υπολογίζει το μέγεθος αλλά και την δυνατότητα άντλησης αίματος της αριστερής κοιλίας μόνο από την ακτινογραφία.

Μια διογκωμένη κοιλία μπορεί να αυξήσει την επικινδυνότητα εμφάνισης καρδιοπάθειας. Ο υπολογιστής συνδυάζει το εκτιμούμενο μέγεθος της αριστερής κοιλίας και τη δυνατότητα άντλησης με τα δεδομένα όπως είναι η ηλικία και το φύλλο και καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα.

Για την ώρα οι γιατροί μπορούν να φτάσουν σε διάγνωση χρησιμοποιώντας μια μαγνητική MRI ή ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα της καρδιάς. Τα διαγνωστικά τεστ είναι ακριβά και είναι διαθέσιμα μόνο στα νοσοκομεία. Επίσης, δεν έχουν όλες οι χώρες πρόσβαση σε αυτά.

Το σύστημα αυτό που ανέπτυξαν οι ερευνητές είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που αποκαλύπτει περίπλοκα μοτίβα που υπάρχουν στη φύση, τα οποία και προκαλούν αλλαγές στην καρδιά, συμπληρώνει ο Sven Plein, μέλος της ερευνητικής ομάδας και του British Heart Foundation (φιλανθρωπικό ίδρυμα για την καρδιαγγειακή έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Μια πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε μάλιστα μια νέα συσχέτιση πάντως μεταξύ της γήρανσης του αμφιβληστροειδή χιτώνα και της θνητότητας. Αυτοί που είχαν έναν γηραιότερο χιτώνα από την πραγματική τους ηλικία φάνηκε ότι είχαν 67% περισσότερες πιθανότητας να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία.