Καρδιά: Με αδιάγνωστη βαλβιδοπάθεια ένας στους τέσσερις «υγιείς» 60χρονους
Πάνω από ένας στους τέσσερις φαινομενικά υγιείς ενήλικες άνω των 60 ετών έχουν αδιάγνωστη βαλβιδοπάθεια συμπεραίνει μεγάλη ανασκόπηση ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (University of East Anglia/UEA), με κύριους συγγραφείς τον Δρα Βασίλη Βασιλείου, καθηγητή Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Norwich του UEA, και τον καθηγητή Michael Frenneaux από το Νοσοκομείο Royal Brompton. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο European Heart Journal—Cardiovascular Imaging.
Σύμφωνα με τον Δρα Βασιλείου, η μελέτη αναδεικνύει τον μεγάλο επιπολασμό παθήσεων των βαλβίδων σε έναν πληθυσμό ασυμπτωματικό και χωρίς διαγνωσμένο καρδιαγγειακό νόσημα. «Εξετάσαμε σχεδόν 4.500 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω από τρεις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, Norfolk, West Midlands και Aberdeen, πραγματοποιώντας ηχοκαρδιογράφημα, έναν υπέρηχο δηλαδή της καρδιάς. Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι πάνω από το 28% αυτών των ενηλίκων είχαν κάποια πάθηση των καρδιακών βαλβίδων, ευτυχώς όμως μόνο ήπια στην πλειονότητα των περιπτώσεων» δήλωσε.
Ειδικότερα για τη μελέτη, στο τελικό δείγμα συμπεριλήφθηκαν 4.237 ενήλικες κατά το διάστημα 2007 – 2016, οι οποίοι αξιολογήθηκαν με ερωτηματολόγιο υγείας, κλινική εξέταση και Triplex Καρδιάς (διαθωρακικό ηχοκαρδιογράφημα). Τα ευρήματα έδειξαν:
- νόσο των καρδιακών βαλβίδων για το 28,2% των συμμετεχόντων
- κλινικώς σημαντική για το 2,4% του δείγματος
- μέτρια ή σοβαρή βαλβιδοπάθεια για περίπου 2,4% ή έναν στους 42 άνω των 60 ετών
- μέτρια ή σοβαρή βαλβιδοπάθεια για περίπου 6.6 ή έναν στους 15 75 ετών και άνω.
Ωστόσο, μόνο το 21% (900 στους 4.237) ασθενείς που αξιολογήθηκαν ήταν 75 ετών και άνω και μόνο το 8,6% ήταν άνω των 80 ετών
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η ηλικία αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου, δηλαδή «όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει σημαντικό πρόβλημα με τις βαλβίδες», εξήγησε ο Δρ Βασιλείου.
Παθήσεις και συμπτώματα
Το αίμα ρέει γύρω από την καρδιά και το υπόλοιπο σώμα προς μία κατεύθυνση, σαν ένα σύστημα μονόδρομης κυκλοφορίας. Οι τέσσερις καρδιακές βαλβίδες (πνευμονική και τριγλώχινα στη δεξιά πλευρά, αορτική και μιτροειδής στην αριστερή πλευρά της καρδιάς) ελέγχουν την κατεύθυνση της ροής του αίματος, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη άντληση από τον καρδιακό μυ.
«Νόσο των καρδιακών βαλβίδων έχουμε όταν μία ή περισσότερες από τις καρδιακές βαλβίδες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Τα κύρια προβλήματα προκαλούνται από τη βαλβίδα που δεν ανοίγει πλήρως (στένωση βαλβίδας), η οποία περιορίζει τη ροή του αίματος, ή από τη βαλβίδα που δεν κλείνει σωστά (ανεπάρκεια βαλβίδας), η οποία σημαίνει ότι το αίμα μπορεί να διαρρεύσει προς τη λάθος κατεύθυνση» εξήγησε ο καθηγητής Frenneaux. «Τα προβλήματα αυτά μπορούν να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στην καρδιά και να την αναγκάσουν να εργάζεται πιο σκληρά. Συν τω χρόνω, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιακών παθήσεων».
Ο Δρ Βασιλείου δήλωσε: «Η διάγνωση των βαλβιδοπαθειών βασίζεται κυρίως στο triplex καρδιάς. Ωστόσο, διενεργείται συνήθως μόνο εάν αναφερθούν συμπτώματα ή εάν γίνεται αντιληπτό ένα ασυνήθιστο φύσημα κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση στους ηλικιωμένους, επειδή τα ήπια συμπτώματα μπορεί να συγκαλύπτονται από τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα και την μειωμένη κινητικότητα».
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η δύσπνοια, ο θωρακικός πόνος, το αίσθημα αδυναμίας ή ζάλης, το οίδημα στους αστραγάλους και τα πόδια, το αίσθημα αυξημένης κούρασης, και το αίσθημα παλμών στο στήθος ή στον λαιμό.
Πηγή: ygeiamou.gr