Καρδιαγγειακοί και εμβόλιο: Πρέπει να κάνουν το εμβόλιο; Τι αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία

«Προστασία σε όλους, για να μην πενθήσουμε άλλους συναδέλφους και συνανθρώπους μας», τονίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία (ΕΚΕ), με το εμβόλιο να είναι αυτό που θα συμβάλλει στο “πάγωμα” της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ΕΚΕ, οι καρδιαγγειακοί ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνοι με καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμνονική υπέρταση, είναι εκείνοι που ανήκουν στην ομάδα των ιδιαίτερα ευπαθών και για αυτό τον λόγο θα είναι από τις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν. Συνήθως πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα με συνοδά νοσήματα (διαβήτη, πνευμονοπάθεια, νεφροπάθεια) και συνήθως πρόκειται για εύθραυστα άτομα.

Η ΕΚΕ σημειώνει ότι ο καρδιαγγειακός ασθενής έχει περισσότερες πιθανότητες από έναν μη καρδιαγγειακό να μολυνθεί λόγω συχνών νοσηλειών (τα νοσοκομεία μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης) και εάν μολυνθεί έχει χειρότερη πρόγνωση (νοσηλεία ΜΕΘ, διασωλήνωση, θάνατος).

«Οι καρδιαγγειακοί ασθενείς έχουν αποκτήσει μακροχρόνια εμπειρία με το εμβόλιο της γρίπης που το κάνουν κάθε χρόνο και οφείλουν να δείξουν την ίδια συμμόρφωση και με τον καινούργιο ιό», τονίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Όπως επισημαίνει, «αυτός ο ιός προκαλεί 10πλάσιους θανάτους από τη γρίπη, μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και έχει αναστατώσει ανθρώπους και συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο».

Σύμφωνα με την ΕΚΕ, μετά από δύο μήνες εμβολιασμού κατά του κορωναΐου, όσοι εμβολιάζονται δεν θα νοσήσουν και θα μπορούν να προσέρχονται στα νσοκομεία για θέματα υγείας χωρίς να φοβούνται μήπως νοσήσουν. Επίσης, καλεί τους υγειονομικούς, με το παράδειγμά τους, να δώσουν «την πολυπόθητη λύση στην ανάκτηση της κοινωνικότητας και της κανονικότητας της ζωής μας».