Καρδιακή ανακοπή: Τα συμπτώματα 24 ώρες πριν συμβεί – Διαφέρουν σε άνδρες και γυναίκες

Τα ενδεικτικά σημάδια μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η καρδιακή ανακοπή, που χαρακτηρίζεται από μια απότομη διακοπή του καρδιακού παλμού, σκοτώνει το 90% όλων των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να τελειοποιηθεί η πρόβλεψη και οι παρεμβάσεις για την πρόληψή της. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα εν λόγω συμπτώματα μπορεί να οδηγήσει σε άμεση επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Δύσπνοια και πόνος στο στήθος

Σύμφωνα με νέα ευρήματα από το Smidt Heart Institute που στεγάζεται στο Cedars-Sinai Medical Center στις ΗΠΑ, οι γυναίκες είναι πιθανό να εμφανίσουν δύσπνοια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, ενώ οι άνδρες μπορεί να υποφέρουν από πόνους στο στήθος. Αίσθημα παλμών, επιληπτικές κρίσεις και εκδηλώσεις που μοιάζουν με γρίπη επηρέασαν μικρότερες υποομάδες και των δύο φύλων.

Ο Δρ. Sumeet Chugh, αρμόδιος για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η αξιολόγηση των προειδοποιητικών συμπτωμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη αιφνίδιου θανάτου. Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο πρωτόκολλο για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου».

Καρδιακή ανακοπή: Προειδοποιητικά σημάδια εντός 24 ωρών

Μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Digital Health αποκαλύπτει ότι το 50% των ανθρώπων που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είχε βιώσει ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι εντός 24 ωρών πριν σταματήσει η καρδιά του. Οι γυναίκες ανέφεραν δυσκολία στην αναπνοή, ενώ οι άνδρες αισθάνονταν συχνά πόνο στο στήθος ως πρόδρομο του συμβάντος.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες: τη συνεχιζόμενη Μελέτη Πρόβλεψης Αιφνίδιου Θανάτου σε Πολυεθνικές Κοινότητες (PRESTO) στην κομητεία Ventura της Καλιφόρνια και τη Μελέτη Αιφνίδιου Θανάτου του Όρεγκον (SUDS). Ο Δρ. Chugh αναγνώρισε την προσπάθεια της κοινότητας, δηλώνοντας: «Χρειάζεται πολύς κόσμος για να γίνει αυτή η εργασία».

«Ξεκινήσαμε τη μελέτη SUDS πριν από 22 χρόνια και τη μελέτη PRESTO πριν από 8 χρόνια. Είναι σημαντικό ότι καμία από αυτές τις εργασίες δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεργασία και την υποστήριξη των γιατρών, των ιατροδικαστών και των νοσοκομειακών συστημάτων που παρέχουν φροντίδα σε αυτές τις κοινότητες», σημείωσε ο ειδικός.

Η ομάδα εξέτασε τη συχνότητα συγκεκριμένων συμπτωμάτων και τους συνδυασμούς τους πριν από την ξαφνική καρδιακή ανακοπή, συγκρίνοντας τα ευρήματά της με τις ομάδες ελέγχου που έλαβαν επίσης επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Ανάγκη για βελτιωμένη πρόβλεψη της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής

Ο Δρ. Eduardo Marban, άλλος συνεργάτης της μελέτης, τόνισε τη σημασία της: «Αυτή είναι η πρώτη κοινοτική μελέτη που αξιολογεί τη συσχέτιση προειδοποιητικών συμπτωμάτων ή συνόλων συμπτωμάτων με επικείμενη ξαφνική καρδιακή ανακοπή χρησιμοποιώντας μια ομάδα σύγκρισης με τεκμηριωμένα  συμπτώματα που καταγράφονται ως μέρος της συνήθους φροντίδας έκτακτης ανάγκης».

Αυτή η έρευνα ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω μελέτες που θα συνδυάσουν όλα τα συμπτώματα με άλλα χαρακτηριστικά για να βελτιώσουν την πρόβλεψη της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

«Στη συνέχεια θα συμπληρώσουμε αυτά τα βασικά προειδοποιητικά συμπτώματα που σχετίζονται με το φύλο με πρόσθετα χαρακτηριστικά -όπως κλινικά προφίλ και βιομετρικές μετρήσεις- για βελτιωμένη πρόβλεψη αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής», κατέληξε ο Δρ. Chugh.