Καρδιακή ανεπάρκεια: Επίθεμα από βλαστοκύτταρα θεραπεύει την καρδιά ασθενών
Ελπίδα στους ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια δίνει η δημοσίευση επιστημόνων στο Nature για την επιτυχημένη μεταφορά μιας καινοτόμου θεραπείας από το εργαστήριο στην κλινική πράξη. Πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής BioVAT-HF-DZHK20, της πρώτης στον κόσμο που έλαβε έγκριση για εφαρμογή καρδιακού επιθέματος από ιστοκαλλιέργεια σε ανθρώπους με το κλινικό σύνδρομο.
Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκέτινγκεν (UMG) και το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Schleswig-Holstein στο Lübeck (UKSH), στο πλαίσιο της στρατηγικής μεταφραστικής έρευνας του Γερμανικού Κέντρου Καρδιαγγειακής Έρευνας (DZHK). Καθώς εξηγούν, για την έγκριση της δοκιμής ήταν καθοριστικά τα επιτυχή προκλινικά πειράματα σε πιθήκους ρέζους μακάκους, που επιβεβαίωσαν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της τεχνικής.
«Έχουμε δείξει σε μακάκους ρέζους ότι η εμφύτευση καρδιακού επιθέματος μπορεί να εφαρμοστεί για την αναδόμηση του αποδυναμωμένου καρδιακού μυός. Η πρόκληση ήταν να παραχθεί και να εμφυτευθεί επαρκής αριθμός καρδιακών μυϊκών κυττάρων από επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSCs) μακάκου ρέζους, ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη αποκατάσταση της καρδιάς χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες, όπως καρδιακές αρρυθμίες ή ανάπτυξη όγκων» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Wolfram-Hubertus Zimmermann, διευθυντής του Τμήματος Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στο UMG.
Ένας τεχνητός καρδιακός μυς
Το εμφύτευμα, γνωστό ως Engineered Heart Muscle (EHM), είναι ένας τεχνητός καρδιακός μυς που δημιουργείται στο εργαστήριο. Αποτελείται από κύτταρα καρδιάς που προέρχονται από επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSCs), τα οποία τοποθετούνται σε μια υδρογέλη κολλαγόνου, δημιουργώντας ένα συμπαγές και λειτουργικό καρδιακό επίθεμα.
Στην προκλινική έρευνα, τα μοσχεύματα που εμφυτεύθηκαν σε μακάκους αποτελούνταν από έως και 200 εκατομμύρια κύτταρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το καρδιακό επίθεμα ενσωματώνεται με επιτυχία στον οργανισμό και οδηγεί σε αναδόμηση του καρδιακού μυός, βελτιώνοντας σημαντικά τη λειτουργία της καρδιάς.
[Στο βίντεο παρακάτω ο συσπώμενος καρδιακός μυς (EHM) από μακάκους ρέζους σε εναιώρημα διαλύματος Ringer. Οι αυτόματες συσπάσεις του καρδιακού μυός μπορούν να παρατηρηθούν εύκολα.]
Η επιτυχία της μελέτης ανοίγει τον δρόμο για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία που μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν κυρίως με φαρμακευτική αγωγή και μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Αν οι κλινικές δοκιμές συνεχίσουν να δείχνουν θετικά αποτελέσματα, το βιοτεχνολογικά κατασκευασμένο καρδιακό επίθεμα μπορεί να αποτελέσει προσθήκη στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Πηγή: ygeiamou.gr