Η σεμαγλουτίδη μπορεί να μειώσει την ανάγκη χορήγησης διουρητικών της αγκύλης (loop diuretics) καθώς και τη δοσολογία τους σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF), ισχυρίζεται μελέτη που παρουσιάστηκε στο “Heart Failure 2024”, επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). Τα ευρήματα έδειξαν ακόμα ότι το γνωστό φάρμακο για τη διαχείριση του διαβήτη και της παχυσαρκίας συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων, των σωματικών περιορισμών και του βάρους και διευκολύνει το περπάτημα έξι λεπτών.
Η HFpEF οφείλεται στην ελάττωση της ικανότητας της αριστερής κοιλίας για διάταση λόγω ακαμψίας του μυοκαρδίου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη αιμάτωσή της. Πρόκειται για καρδιοπάθεια με αυξανόμενο επιπολασμό λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, των υψηλών επιπέδων παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής. Στα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται η δύσπνοια -συχνά σχετιζόμενη με άσκηση-, η κόπωση και οι πρησμένοι αστράγαλοι.
Τα ευρήματα προέκυψαν από δύο δοκιμές (STEP-HFpEF και STEP-HFpEF DM) σύγκρισης της εβδομαδιαίας σεμαγλουτίδης 2,4 mg έναντι εικονικού φαρμάκου (placebo) σε 1.145 συνολικά τυχαιοποιημένους ασθενείς από 129 μέρη 18 κρατών της Ασίας, της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, με μέση ηλικία τα 70 έτη και κατά το ήμισυ γυναίκες, που λάμβαναν διουρητικά κατά την έναρξη των δοκιμών.
Και στις δύο δοκιμές διάρκειας 52 εβδομάδων, οι ασθενείς είχαν HFpEF σχετιζόμενη με παχυσαρκία με κλάσμα εξώθησης αριστερής κοιλίας ≥45%, δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ≥30 kg/m2, δομικές καρδιακές ανωμαλίες συν αυξημένα νατριουρητικά πεπτίδια, ή πρόσφατη νοσηλεία σε νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια συν δομικές ανωμαλίες ή συνεχιζόμενη ανάγκη για διουρητική θεραπεία. Τα διπλά πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η μεταβολή στο Ερωτηματολόγιο Μυοκαρδιοπάθειας του Kansas City (KCCQ), ένα εργαλείο εκτίμησης της ποιότητας ζωής των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια και η ποσοστιαία μεταβολή του σωματικού βάρους από την έναρξη έως τις 52 εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η σεμαγλουτίδη είχε θετικά αποτελέσματα στη μείωση βάρους και βελτίωσε το σκορ στην κλίμακα KCCQ-CSS σε όλες τις ομάδες διουρητικών. Ειδικότερα για την κλίμακα KCCQ-CSS η βελτίωση ήταν σημαντικότερη στους ασθενείς που λάμβαναν διουρητικά αγκύλης σε σύγκριση με άτομα που δεν λάμβαναν διουρητικά.
Παράλληλα, το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας συνδέθηκε με μείωση κατά 17% στη δόση διουρητικού αγκύλης έναντι αύξησης 2,4% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, ενώ οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν λιγότερες με τη σεμαγλουτίδη έναντι του εικονικού φαρμάκου σε όλες τις υποομάδες διουρητικών.
Η συγγραφέας της μελέτης Δρ Kavita Sharma από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δήλωσε: «Η σεμαγλουτίδη βελτίωσε τα συμπτώματα, τους σωματικούς περιορισμούς και οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε όλες τις κατηγορίες διουρητικών σε ασθενείς με HFpEF. Επιπλέον, υπήρχαν ενδείξεις για σημαντική μείωση της μέσης δόσης διουρητικών βρόχου, χαμηλότερη πιθανότητα κλιμάκωσης της διουρητικής αγωγής και μεγαλύτερη πιθανότητα αποκλιμάκωσής της σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, παράμετροι που υποδεικνύουν τροποποιητικές της νόσου επιδράσεις της σεμαγλουτίδης και σχετίζονται με καλύτερες μακροπρόθεσμες κλινικές εκβάσεις σε στους ασθενείς».
Πηγή: oloygeia.gr