Καρδιακή προσβολή: Περιττοί οι β-αναστολείς στους μισούς ασθενείς – Νέα ανατρεπτική μελέτη

Ειδικότερα,οι β-αναστολείς φαίνεται να είναι περιττοί όταν συνταγογραφούνται σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή αλλά δεν πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, δείχνει μια νέα κλινική δοκιμή.

Η μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση την πρακτική της συνταγογράφησης β-αναστολέων σε όλους τους ασθενείς μετά από καρδιακή προσβολή, η οποία αποτελεί τυπική φροντίδα εδώ και δεκαετίες. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το 50% των επιζώντων δεν έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία είναι μείωση της ικανότητας της καρδιάς να αντλεί αρκετό αίμα προς το σώμα.

Πιο αναλυτικά, η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μισοί από τους ασθενείς που εξέρχονται από το νοσοκομείο μετά από καρδιακή προσβολή λαμβάνουν θεραπεία με β-αναστολείς χωρίς λόγο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα επηρεάσει τη μελλοντική πρακτική», λέει ο Tomas Jernberg, καθηγητής στο Karolinska Institutet και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Αυτή η μελέτη έχει ήδη αναφερθεί στις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την καρδιακή φροντίδα, επομένως τα αποτελέσματα είναι περιζήτητα».

Στατιστικά ασήμαντη διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ ασθενών που έλαβαν και δεν έλαβαν β-αναστολείς

Σήμερα, όταν οι ασθενείς εξέρχονται από τα νοσοκομεία μετά από ένα οξύ έμφραγμα, λαμβάνουν τακτικά θεραπεία με φάρμακα β-αναστολέων όπως η μετοπρολόλη και η βισοπρολόλη.

Τώρα η νέα έρευνα δείχνει ότι περίπου οι μισοί από αυτούς δεν επωφελούνται από τη θεραπεία και δεν πρέπει να τη λαμβάνουν καθόλου. Αυτοί είναι οι ασθενείς που υπέστησαν ένα μικρό έμφραγμα και διατήρησαν τη λειτουργία της καρδιάς στη συνέχεια.

Η μελέτη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και οι ασθενείς παρακολουθούνταν μέχρι τον Νοέμβριο του 2023. Περισσότεροι από 5.000 ασθενείς σε 45 νοσοκομεία στη Σουηδία, την Εσθονία και τη Νέα Ζηλανδία που υπέστησαν μικρή καρδιακή προσβολή τυχαιοποιήθηκαν είτε να λάβουν είτε να μην λάβουν β-αναστολείς κατά το εξιτήριο.

Μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, το 7,9% όσων έλαβαν β-αναστολείς είχαν ως πρωταρχικό αποτέλεσμα θάνατο ή νέο έμφραγμα, σε σύγκριση με το 8,3% όσων δεν έλαβαν β-αναστολείς. Η διαφορά αυτή δεν είναι στατιστικά σημαντική, ούτε υπήρχε διαφορά μεταξύ των ομάδων στα δευτερεύοντα αποτελέσματα.

Τι αλλάζει στην τυπική φροντίδα επιζώντων από καρδιακή προσβολή μετά τη μελέτη

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι, ασυνήθιστα, η φαρμακευτική θεραπεία γίνεται απλούστερη και φθηνότερη για όλες τις πλευρές, λέει ο Δρ. Jernberg. Της εργασίας ηγήθηκαν ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska, του Πανεπιστημίου Lund και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

«Συνήθως, μια νέα έρευνα έχει ως αποτέλεσμα την προσθήκη ενός φαρμάκου στο σχήμα ενός ασθενούς. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς θα ωφεληθούν από τη λήψη ενός φαρμάκου λιγότερου», προσθέτει ο καθηγητής.

Αλλά αμέσως προειδοποιεί τους ασθενείς να μην σταματήσουν τη θεραπεία τους από μόνοι τους. Η τρέχουσα μελέτη αφορά μόνο το αποτέλεσμα της έναρξης θεραπείας μετά από μια μικρή καρδιακή προσβολή, όχι μετά από μια μεγαλύτερη. Επίσης, δεν δείχνει κάτι για τα αποτελέσματα της διακοπής της θεραπείας. Το πιο σημαντικό είναι ότι η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

«Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Μπορεί να υπάρχουν άλλες αιτίες, άλλες διαγνώσεις, πίσω από τη χρήση β-αναστολέων. Στη συνέχεια, υπάρχει το γεγονός ότι εάν πρόκειται να σταματήσετε τους β-αναστολείς, θα πρέπει να τους σταματήσετε σταδιακά. Εάν το κάνετε γρήγορα, μπορεί να νιώσετε παλμούς και άλλες ενοχλήσεις. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν σταματήσετε οποιοδήποτε φάρμακο για την καρδιά», καταλήγει ο Δρ. Jernberg.

Πηγή: oloygeia.gr