Καρκίνος δέρματος: Διαδικτυακή ημερίδα για την ύπουλη αλλά ορατή απειλή σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου
Σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00-21:00, πραγματοποιείται διαδικτυακή (digital) ημερίδα με τίτλο «Καρκίνος Δέρματος, η Ορατή Απειλή». Σκοπός της ημερίδας είναι η πληροφόρηση του κοινού για τους τρόπους πρόληψης, την έγκαιρη διάγνωση, θεραπείας και την αποκατάσταση του καρκίνου του δέρματος, περιστατικά.
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον Καρκίνο του Δέρματος, η Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (Ι.Ε.Δ.Ε.Π.) διοργανώνει σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σε συνεργασία με την Ογκολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και τη Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» την ψηφιακή αυτή ημερίδα.
Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τη συχνότερα εμφανιζόμενη κακοήθη νόσο τις τελευταίες δεκαετίες. Αφορμή διοργάνωσης της συγκεκριμένης ημερίδας είναι η ραγδαία αύξηση των περιστατικών του καρκίνου του δέρματος στις μέρες μας αλλά και η απρόσεκτη έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Έγκριτοι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» συμμετέχουν για την καλύτερη δυνατή ενημέρωσή αλλά και τους τρόπους πρόληψης καθώς και την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου. Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της Ι.Ε.Δ.Ε.Π. (www.iedep.gr), της synedra.gr και των Social Media.
Στη θεματολογία της ημερίδας θα συζητηθούν από έγκριτους επιστήμονες, καίρια ζητήματα που αφορούν τον καρκίνο του δέρματος, μεταξύ των οποίων:
- Ακτινικές υπερκερατώσεις και άτυποι μελανοκυτταρικοί σπίλοι
- Μη μελανοκυτταρικός Καρκίνος του Δέρματος
- Oι ακάλυπτες ανάγκες στην αντιμετώπιση ασθενών με μη μελανοκυτταρικούς όγκους του δέρματος: Θεραπευτικές Εξελίξεις
- Μελάνωμα Δέρματος: Διάγνωση και Πρόληψη
- Εξελίξεις στη θεραπεία του Μελανώματος.
Με αφορμή την ημερίδα ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, Περικλής Δουσδαμπάνης ανέφερε: «Η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για θέματα δημόσιας Υγείας. Σε αυτή μας την προσπάθεια βρήκαμε την στήριξη της περιφέρειας, των δυο μεγάλων Νοσοκομείων της περιοχής μας καθώς και της εφημερίδας «Πελοπόννησος». Συνεχίζουμε την κοινή δράση με την Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας με τελικό στόχο την διασφάλιση της δημόσιας Υγείας». Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος δηλώνει:
«Βρισκόμαστε στην έναρξη του καλοκαιριού και όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για δράσεις που ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν τους πολίτες γύρω από το θέμα του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, τόσο τα μέτρα προφύλαξης όσο και ο τακτικός έλεγχος των σπίλων μας είναι επιβεβλημένα. Φέτος ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας λίγο περισσότερο από το καλοκαίρι».
Για το θέμα της εκδήλωσης η Καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθύντρια Δερματολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ Σοφία Γεωργίου ανέφερε: «Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με ραγδαία αύξηση της επίπτωσης του τις τελευταίες 10ετιες και κύριο αιτιολογικό παράγοντα την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Το μελάνωμα αποτελεί έναν από τους πλέον επιθετικούς καρκίνους τους ανθρώπου, ενώ οι μη μελανοκυτταρικοί δερματικοί καρκίνοι, που είναι και οι συχνότεροι, θεραπεύονται εύκολα εάν διαγνωσθούν εγκαίρως, όμως στα προχωρημένα στάδια παρουσιάζουν δυσμενή πρόγνωση και κακή έκβαση. Τα τελευταία χρόνια, οι θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του δέρματος είναι ελπιδοφόρες με την εφαρμογή των νέων καινοτόμων θεραπειών, στοχευουσών και ανοσοθεραπείας, και έχουν βελτιώσει πολύ την θεραπευτική έκβαση και την πρόγνωση των προχωρημένων μορφών».