Καρκίνος: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα φαρμάκου που τον «εξαφάνισε» από ασθενείς που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές
Το επόμενο βήμα των ειδικών είναι οι κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο δείγμα και σε ασθενείς με άλλες μορφές κακοήθειας – Το «μαγικό» φάρμακο χρησιμοποιείται για την θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου
Έκπληκτοι έμειναν οι γιατροί μετά την εξαφάνιση της κακοήθειας στους 18 ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου για την θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του «dostarlimab» είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα με τους ειδικούς να ευελπιστούν ότι η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να είναι η «κορυφή του παγόβουνου» έτσι ώστε να βοηθήσει ασθενείς και με άλλες μορφές κακοήθειας.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», στις κλινικές δοκιμές, το φάρμακο «dostarlimab» που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, είχε απίστευτα αποτελέσματα .
Θεραπεύτηκαν και οι 18 ασθενείς, επισημαίνουν οι γιατροί του Κέντρου για τον Καρκίνο «Memorial Sloan Kettering» της Νέας Υόρκης. Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν με τα αποτελέσματα καθώς, όπως είπαν, ήταν η «πρώτη φορά που συνέβη αυτό» σε κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο.
Η επιτυχία αυτού του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα μικρότερης ηλικίας, καθώς η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να βλάψει τη γονιμότητά τους, σπεύδουν να τονίσουν οι ειδικοί.
Το «Dostarlimab, ένα φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία στις κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στο ιατρικό Κέντρο «Memorial Sloan Kettering Cancer Center» στη Νέα Υόρκη, και χρηματοδότησε ο φαρμακευτικός γίγαντας «GlaxoSmithKline» (GSK).
Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών, ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί από τον οργανισμό των ασθενών καθώς οι γιατροί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν «σημάδια» κακοήθειας. Ωστόσο ,όπως υποστηρίζουν, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί το φάρμακο ως «θεραπεία του καρκίνου», καθώς οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε μικρό δείγμα καθώς οι συμμετέχοντες ήταν μόλις 18. Οι ασθενείς, πάντως, δεν εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες. Το επόμενο βήμα των γιατρών είναι να διενεργήσουν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του προστάτη και του παγκρέατος.
«Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην Ιστορία του καρκίνου», υπογράμμισε ο Δρ. Λούις Ντίαζ, ένας από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης, ογκολόγος στο «Memorial Sloan Kettering Cancer Center» και μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον Καρκίνο του Λευκού Οίκου.
«Είναι πραγματικά συναρπαστικό. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τους ασθενείς», δήλωσε στους «New York Times» επισημαίνοντας ότι η ιατρική αυτή ανακάλυψη είναι η «κορυφή του παγόβουνου».
«Διερευνούμε εάν αυτή η ίδια μέθοδος μπορεί να βοηθήσει και άλλους καρκίνους», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι, οι ασθενείς έλαβαν το φάρμακο για έξι μήνες ενώ γι’ αυτό το διάστημα τους χορηγούνταν μια δόση κάθε τρεις εβδομάδες. Διευκρινίζεται ότι το φάρμακο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα και χορηγείται σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Ο ρόλος του είναι διευκολύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα.