Καρκίνος: Ογκολόγος αποκαλύπτει ποια μαγειρικά σκεύη και τρόφιμα δεν αγοράζει ποτέ

Ένας ειδικός αποκάλυψε τα καθημερινά αντικείμενα που δεν θα αγόραζε ποτέ λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Ο Dr Will Kang,  χειρουργός στη Βαλτιμόρη, ανέφερε ότι υπάρχουν πέντε πράγματα που η σύζυγός του,η οποία είναι ογκολόγος, δεν του επιτρέπει να αγοράζει επειδή έχουν ενοχοποιηθεί με διάφορες μορφές καρκίνου.

Αντικολλητικά τηγάνια και πλαστικά εργαλεία κουζίνας

Σε ένα πρόσφατο βίντεο στο Instagram, ο Dr Kang αποκάλυψε ότι υπάρχουν ορισμένα σκεύη που αποφεύγει όπως τα αντικολλητικά τηγάνια και πλαστικά εργαλεία κουζίνας, ειδικά εκείνα που είναι μαύρα.

Αυτά τα προϊόντα κατασκευάζονται με PFASμικροσκοπικές ενώσεις που πιστεύεται ότι διαταράσσουν τις ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού.

Το μαύρο πλαστικό συχνά περιέχει ακόμη υψηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών, τα οποία μπορούν να περάσουν στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ο Dr Kang δήλωσε στους 60.000 ακολούθους του:

«Μοιράζομαι πώς ζούμε τις ταπεινές ζωές μας ως γονείς, άνθρωποι, γιατροί. Προσπαθούμε να κάνουμε υγιεινές επιλογές όσο περισσότερο γίνεται».

Επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά

Ο γιατρός αποκάλυψε επίσης ότι δεν αγοράζει πλέον επεξεργασμένα κρέατα όπως hot dogs και αλλαντικά, τα οποία σύμφωνα με πλήθος ερευνών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρά άτομα.

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα hot dogs και τα αλλαντικά, περιέχουν νιτρικά άλατα, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να διατηρούν τη φρεσκάδα τους.

Όταν θερμαίνονται, τα νιτρικά άλατα μπορούν να υποστούν χημική αντίδραση και να μετατραπούν σε N-nitroso χημικές ενώσεις (NOCs).

Αυτές οι ενώσεις βλάπτουν τα κύτταρα που επενδύουν το παχύ έντερο, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Ζαχαρωτά

Ο Dr Kang επίσης αποφεύγει τα ζαχαρωτά στο τμήμα με τα γλυκά. Συγκεκριμένες μάρκες ζαχαρωτών έχουν δεχτεί έντονη κριτική τα τελευταία χρόνια λόγω της παρουσίας χρωστικών όπως το Red 40, το οποίο έχει απαγορευτεί σε χώρες εξαιτίας φόβων ότι προκαλεί ορμονικές ανισορροπίες και ορισμένες μορφές καρκίνου στα ζώα.

Το Red 40, όπως και το Yellow 5 και το Yellow 6, περιέχουν βενζόλιο, μια καρκινογόνο ουσία που επιτρέπεται σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ανησυχητικές αυξήσεις των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινομεί τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα κατηγορίας 1, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον έκτο υψηλότερο ρυθμό εμφάνισης καρκίνων πρώιμης έναρξης στον κόσμο, με 87 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάτω των 50 ετών και ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους ταχύτερα αυξανόμενους.

Οι διαγνώσεις σε άτομα κάτω των 50 ετών, που ταξινομούνται ως πρώιμης έναρξης, αναμένεται να αυξηθούν κατά 90% σε άτομα ηλικίας 20 έως 34 ετών από το 2010 έως το 2030.

Τα αντικολλητικά τηγάνια και τα πλαστικά εργαλεία κουζίνας βρίσκονται επίσης στη λίστα των απαγορευμένων προϊόντων του Dr Kang.

Τα PFAS, ή αλλιώς υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες, είναι μια ομάδα χιλιάδων ουσιών. Πρόκειται για μικροσκοπικές ενώσεις που χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να διασπαστούν στο περιβάλλον ή στο ανθρώπινο σώμα για αυτό συχνά φέρουν την ονομασία «forever chemicals».

Καθώς συσσωρεύονται στο σώμα, μπορούν να διαταράξουν την παραγωγή ορμονών και να προκαλέσουν προβλήματα όπως η στειρότητα και η πρώιμη εμμηνόπαυση.

Αυτή η ορμονική ανισορροπία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων, όπως του μαστού και του προστάτη, οι οποίοι μπορεί να προκύψουν λόγω αυξήσεων στις ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.

«Χρησιμοποιούμε μόνο σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι και μαντέμι. Ξύλινες σπάτουλες και κουτάλες. Μεταλλικά εργαλεία για τα υπόλοιπα», ανέφερε κλείνοντας ο Dr Kang.