Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 2 συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να κάνετε κολονοσκόπηση

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξάνονται κατά 2% κάθε χρόνο από το 2011, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Σήμερα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος μεταξύ των ανδρών αυτής της ηλικίας στις ΗΠΑ και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος μεταξύ των γυναικών.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου και του ορθού ξεκινούν ως μικρές αναπτύξεις, γνωστές ως πολύποδες, στην επένδυση των οργάνων. Συνήθως, είναι αβλαβή, αλλά μερικές φορές μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Από πότε πρέπει να ξεκινά ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου ανάλογα με την περίπτωση

Ωστόσο, οι πολύποδες είναι συχνά ασυμπτωματικοί, επομένως είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι, επειδή αυτοί που βρίσκονται στα αρχικά στάδια μπορούν συνήθως να αφαιρεθούν πλήρως, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Η συνιστώμενη ηλικία για να ξεκινήσετε τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι τα 45, αλλά όσοι έχουν γενετική προδιάθεση, οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή άλλους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να συμβουλεύονται να κάνουν εξετάσεις σε μικρότερη ηλικία.

«Ξεκινούσαμε να κάνουμε κολονοσκοπήσεις ως μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου στην ηλικία των 50 ετών, αλλά τώρα η ηλικία έχει πάει στα 45, αναγνωρίζοντας ότι περισσότεροι νέοι άνθρωποι παθαίνουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Γι’ αυτό, παρακαλώ κάντε την κολονοσκόπησή σας», δήλωσε στο Business Insider ο Δρ. James Cleary, γαστρεντερικός ογκολόγος στο Dana-Farber Cancer Institute.

Όσοι αναπτύσσουν σημεία και συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 45 ετών μπορεί επίσης να πρέπει να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο. «Εάν έχετε ένα σύμπτωμα, θα πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε κολονοσκόπηση, αλλά εάν έχετε δύο από αυτά, στατιστικά μιλώντας, οι πιθανότητές σας είναι υψηλότερες και πραγματικά θα πρέπει να πάτε να κάνετε την εξέταση, είπε ο Δρ. Cleary.

Έτσι, παρόλο που πολλές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος ή κράμπες, εάν εμφανίσετε και τα δύο ταυτόχρονα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε εξετάσεις για καρκίνο. Ακολουθούν πέντε σημεία και συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου που πρέπει να γνωρίζετε.

5 συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου

  1. Σιδηροπενική αναιμία
  2. Αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου
  3. Ακούσια απώλεια βάρους
  4. Κοιλιακό άλγος
  5. Κόπωση

1. Σιδηροπενική αναιμία

Η σιδηροπενική αναιμία, όπου ένα άτομο έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, ιδιαίτερα αιμορραγία από το ορθό, ένα άλλο σύμπτωμα της νόσου.

Ωστόσο, η αιμορραγία μπορεί να συμβεί σε μικροσκοπικό επίπεδο, κάτι που ο ασθενής δεν μπορεί να γνωρίζει. Η απώλεια αίματος προκαλεί αναιμία επειδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα περιέχουν σίδηρο. Έτσι, εάν χάσετε αίμα, χάνετε λίγο σίδηρο.

«Όταν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει σιδηροπενική αναιμία, νομίζω ότι το σημαντικό ερώτημα θα είναι πάντα γιατί αυτό το άτομο έχει σιδηροπενική αναιμία; Και αν πραγματικά δεν μπορεί να βρεθεί καλός λόγος, αυτό το άτομο θα πρέπει να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση», σημείωσε ο Δρ. Cleary.

Τα κοινά συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνουν κόπωση, έλλειψη ενέργειας, δύσπνοια και πονοκεφάλους. Μπορείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου σας.

2. Αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου

Οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου μπορεί επίσης να είναι ένα πιθανό σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά αυτό μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Εάν ο όγκος είναι χαμηλά στο ορθό, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει στένωση των κοπράνων επειδή πρέπει να πιεστούν για να φύγουν από το σώμα.

Αλλαγές όπως το να πηγαίνουν πιο συχνά στην τουαλέτα, τα κόπρανα λεπτά σαν μολύβι και το αίμα στα κόπρανα είναι συχνές σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Άλλες αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, δυσκοιλιότητα και μη αίσθηση ανακούφισης μετά από κένωση.

3. Ακούσια απώλεια βάρους

Η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να είναι σύμπτωμα οποιουδήποτε τύπου καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο οι ειδικοί τείνουν να το βλέπουν αυτό σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σε πολύ τελευταίο στάδιο.

«Συνήθως η απώλεια βάρους είναι αρκετά σημαντική, 4,5 έως 9 κιλά σε έξι μήνες έως ένα χρόνο χωρίς ο ασθενής να προσπαθεί ενεργά», είπε ο Δρ. Cleary.

Εάν οι άνθρωποι έχουν ακούσια απώλεια βάρους, θα πρέπει να δουν το γιατρό τους και να καταλάβουν τι συμβαίνει επειδή είναι ένα χαρακτηριστικό υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερα εάν παρουσιάζουν ταυτόχρονα άλλο σύμπτωμα, όπως αιμορραγία από το ορθό.

4. Κοιλιακό άλγος

Ο κοιλιακός πόνος, οι πόνοι ή οι κράμπες που δεν υποχωρούν θα μπορούσαν επίσης να αποτελούν ένδειξη ότι ένα άτομο έχει καρκίνο του παχέος εντέρου. «Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό είναι στο χαμηλότερο επίπεδο του φαινομένου, αλλά αν έχετε χρόνιο κοιλιακό άλγος, αξίζει απλώς να το συζητήσετε με το γιατρό σας», σημείωσε ο ειδικός.

5. Κόπωση

Το να νιώθετε πολύ κουρασμένοι όλη την ώρα είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα, σύμφωνα με το Bowel Cancer UK.