Καρκίνος παχέος εντέρου: Το κοινό φάρμακο που μπορεί να προστατεύσει όσους δεν ζουν υγιεινά

Η τακτική λήψη ενός κοινού φαρμάκου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για τη νόσο που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Mass General Brigham.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology, θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση για την προληπτική χρήση του φαρμάκου που λαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

«Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε άτομα που είναι πιο πιθανό να ωφεληθούν από την ασπιρίνη για να διευκολύνουμε πιο εξατομικευμένες στρατηγικές πρόληψης», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Andrew Chan, Διευθυντής Γαστρεντερολογίας του Κέντρου Καρκίνου Παχέος Εντέρου σε νεαρούς ενήλικες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH). Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστούσε προηγουμένως ημερήσια χαμηλή δόση ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιαγγειακών συμβαμάτων και καρκίνου του παχέος εντέρου σε όλους τους ενήλικες 50 έως 59 ετών (η ηλικιακή ομάδα υψηλότερου κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου). Το 2016, απέσυρε τη σύσταση εν μέρει λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασπιρίνη που αυξάνει τον κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τον καρκίνο παχέος εντέρου και την ασπιρίνη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας από 107.655 συμμετέχοντες από τη μελέτη Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study. Συνέκριναν τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε αυτούς που έπαιρναν ασπιρίνη τακτικά με εκείνους που δεν το έκαναν. Η τακτική χρήση ασπιρίνης ορίστηκε είτε ως δύο ή περισσότερα δισκία τυπικής δόσης (325 mg) την εβδομάδα είτε ως ημερήσια χαμηλή δόση (81 mg) ασπιρίνης.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθήθηκαν ξεκινώντας από μια μέση ηλικία 49,4 ετώνΌσοι έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη είχαν 10ετή αθροιστική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου 1,98%, σε σύγκριση με 2,95% μεταξύ εκείνων που δεν έπαιρναν.

Το όφελος της ασπιρίνης ήταν μεγαλύτερο σε εκείνους με τον πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Οι συμμετέχοντες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν 3,4% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου εάν δεν έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη και 2,12% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου εάν έπαιρναν τακτικά.

Αντίθετα, σε εκείνους με τις υψηλότερες βαθμολογίες υγιεινού τρόπου ζωής, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν 1,5% στην ομάδα που λάμβανε τακτικά ασπιρίνη και 1,6% στην άλλη ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι στην λιγότερο υγιή ομάδα, η θεραπεία 78 ασθενών με ασπιρίνη θα αποτρέψει ένα κρούσμα καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια περίοδο 10 ετών, ενώ θα χρειαζόταν θεραπεία 909 ασθενών για την πρόληψη ενός περιστατικού στην υγιέστερη ομάδα.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου

Οι βαθμολογίες του τρόπου ζωής υπολογίστηκαν με βάση τον δείκτη μάζας σώματος, τη συχνότητα καπνίσματος και χρήσης αλκοόλ, τη σωματική δραστηριότητα και την τήρηση δίαιτας υψηλής ποιότητας.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί αναλογικά να μειώσει τον σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σε άτομα με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Daniel Sikavi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και γαστρεντερολόγος στο MGH και πρόσθεσε:

«Αντίθετα, όσοι ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής έχουν χαμηλότερο αρχικό κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και, ως εκ τούτου, το όφελος από την ασπιρίνη παρέμενε εμφανές, αν και λιγότερο έντονο».

«Ένα αποτέλεσμα της μελέτης θα μπορούσε να είναι ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να εξετάσουν εντονότερα τη συνιστώμενη ασπιρίνη σε ασθενείς που έχουν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής», δήλωσε ο επίσης συγγραφέας Long H. Nguyen, ιατρός ερευνητής στο MGH.

Ενώ η μελέτη περιελάμβανε εκείνους που έπαιρναν κανονική δόση (325 mg) ασπιρίνης δύο φορές την εβδομάδα στην κατηγορία κανονικής χρήσης ασπιρίνης, ο Δρ. Sikavi σημείωσε ότι βάσει προηγούμενων μελετών, τα στοιχεία υποστηρίζουν ημερήσια χαμηλή δόση (81 mg) ασπιρίνης για πρόληψη.

Άλλα οφέλη της ασπιρίνης

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει στοιχεία που δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει την παραγωγή προφλεγμονωδών πρωτεϊνών, γνωστών ως προσταγλανδινών, που μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Η ασπιρίνη μπορεί επίσης να μπλοκάρει τις οδούς σηματοδότησης που κάνουν τα κύτταρα να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα, να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση κατά των καρκινικών κυττάρων και να εμποδίσει την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων που παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα καρκινικά κύτταρα. «Η ασπιρίνη πιθανότατα προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω πολλαπλών μηχανισμών», τόνισε ο Δρ. Chan.

Η μελέτη δεν αξιολόγησε τις πιθανές παρενέργειες της καθημερινής χρήσης ασπιρίνης, όπως η αιμορραγία. Επιπλέον, ενώ προσπάθησε να ελέγξει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, συγκρίνοντας ομάδες με το ίδιο επίπεδο παραγόντων κινδύνου που λάμβαναν και δεν λάμβαναν ασπιρίνη, επειδή αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, είναι πιθανό πρόσθετοι παράγοντες να επηρέασαν τα ευρήματα.

Πηγή: oloygeia.gr