Καρκίνος του αίματος: Το σύμπτωμα που μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως κοινό οδοντικό πρόβλημα

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία, γνωστή και ως καρκίνος των λευκών αιμοσφαιρίων, είναι διαβόητη για την γρήγορη και επιθετική πρόοδό της. Μάλιστα, σύμφωνα με το NHS, η ασθένεια συνήθως απαιτεί άμεση θεραπεία και προκαλεί περισσότερους από 2.700 θανάτους μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Τα συμπτώματα τείνουν να αναπτύσσονται μέσα σε λίγες εβδομάδες και θα αρχίσουν να γίνονται πιο σοβαρά. Αλλά ένα συγκεκριμένο προειδοποιητικό σημάδι μπορεί εύκολα να εκληφθεί ως κοινό οδοντικό πρόβλημα. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε και πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό;

Τα άγνωστα συμπτώματα του καρκίνου του αίματος

Η κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK λέει ότι η οξεία μυελογενής λευχαιμία μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο μώλωπες ή αιμορραγία -συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Αυτό συχνά προκαλείται από θρομβοπενία -μια ανεπάρκεια αιμοπεταλίων στο αίμα που μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος μετά από τραυματισμό.

Οι ειδικοί στο MyLeukemiaTeam ανέφεραν αρκετούς ασθενείς με αυτό το σύμπτωμα, με ένα άτομο να γράφει: «Πρόσφατα εισήχθην στο νοσοκομείο για αιμορραγία ούλων. Τα ούλα μου άρχισαν να αιμορραγούν και έγινε πολύ δύσκολο για τους γιατρούς να το θέσουν υπό έλεγχο. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος».

Άλλες αιτίες της αιμορραγίας των ούλων

Φυσικά, η αιμορραγία των ούλων μπορεί να προκληθεί από μια σειρά οδοντικών προβλημάτων, όπως το υπερβολικό βούρτσισμα, το πολύ σκληρό βούρτσισμα, το υπερβολικό νήμα ή ακόμα και η αλλαγή σε μια νέα οδοντόβουρτσα. Η αιμορραγία μπορεί επίσης να προκληθεί από τη συσσώρευση πλάκας που μπορεί να ερεθίσει και να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων, πράγμα που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων και απώλεια δοντιών.

Εάν αντιμετωπίζετε αιμορραγία των ούλων κατά τον καθαρισμό των δοντιών σας, μιλήστε με έναν οδοντίατρο. Θα πρέπει επίσης να βουρτσίζετε τα δόντια σας για τουλάχιστον δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για να αφαιρέσετε την τροφή ανάμεσα στα δόντια για να ελαχιστοποιήσετε τη συσσώρευση πλάκας και την ασθένεια των ούλων.

Το NHS δηλώνει ότι η ασυνήθιστη και συχνή αιμορραγία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ρινορραγία. Και πάλι, αυτό είναι πιθανό να οφείλεται σε ένα λιγότερο σοβαρό ζήτημα, όπως μια αλλεργία ή μόλυνση -αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται.

Συμπτώματα οξείας μυελογενούς λευχαιμίας

Εάν αντιμετωπίζετε τα ακόλουθα συμπτώματα και ανησυχείτε ότι έχετε οξεία μυελογενή λευχαιμία, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Χλωμή εμφάνιση
  • Κούραση
  • Δύσπνοια
  • Συχνές λοιμώξεις
  • Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια
  • Πυρετός
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Επίπεδες κόκκινες/μωβ κηλίδες στο δέρμα
  • Το αίσθημα πληρότητας/ενόχλησης στην κοιλιά
  • Βαφή οστών και αρθρώσεων
  • Πρησμένοι αδένες στο λαιμό, τη μασχάλη ή τη βουβωνική χώρα