Καρκίνος του μαστού: Ενισχύστε τη μάχη του σώματος εναντίον του με μια εύκολη αλλαγή του τρόπου ζωής

Τα λευκά αιμοσφαίρια, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καταπολεμούν τον καρκίνο, τα βακτήρια και τους ιούς. Ωστόσο, δεν καταστρέφουν όλα τα λευκά αιμοσφαίρια τα καρκινικά κύτταρα και μερικά μπορούν ακόμη και να προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Οι πιο σημαντικοί τύποι κυττάρων που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα είναι τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα και τα κύτταρα φυσικοί φονείς. Οι κυτταρικοί τύποι που υποστηρίζουν την ανάπτυξη καρκίνου περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ρυθμιστικά Τ κύτταρα και κατασταλτικά κύτταρα που προέρχονται από μυελοειδή.

«Η ισορροπία των διαφορετικών τύπων λευκών αιμοσφαιρίων καθορίζει εάν το ανοσοποιητικό σύστημα εργάζεται για να καταστρέψει τον καρκίνο ή για να τον υποστηρίξει. Εάν υπάρχουν περισσότερα κύτταρα που καταστρέφουν τον καρκίνο από τα κύτταρα που τον προάγουν στην περιοχή του όγκου, το σώμα είναι πιο ικανό να καταπολεμήσει τον καρκίνο», λέει η επικεφαλής συγγραφέας, διδακτορική ερευνήτρια Tiia Koivula από το Πανεπιστήμιο Turku στη Φινλανδία.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τον καρκίνο του μαστού και την άσκηση

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 ασθενείς με καρκίνο του μαστού που είχαν μόλις διαγνωστεί και επομένως δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη τις θεραπείες για τον καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ασθενείς έκαναν στατικό ποδήλατο για 30 λεπτά με αντίσταση της επιλογής τους. Λήφθηκαν δείγματα αίματος από τους ασθενείς σε ηρεμία πριν το ποδήλατο, κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά.

Αυτά τα δείγματα αίματος αναλύθηκαν για να υπολογιστεί η ποσότητα πολλών διαφορετικών τύπων λευκών αιμοσφαιρίων και οι ποσότητες που μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης συγκρίθηκαν με αυτές σε κατάσταση ηρεμίας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ποσότητα πολλών διαφορετικών τύπων λευκών αιμοσφαιρίων αυξήθηκε στην κυκλοφορία του αίματος. Ο αριθμός των κυτταροτοξικών Τ κυττάρων που καταστρέφουν τον καρκίνο και των κυττάρων φυσικών φονέων αυξήθηκε περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των ρυθμιστικών Τ κυττάρων που προάγουν τον καρκίνο και των κατασταλτικών κυττάρων που προέρχονται από μυελοειδή δεν άλλαξε.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις αναλογίες διαφορετικών τύπων λευκών αιμοσφαιρίων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των κυττάρων φυσικών φονέων αυξήθηκε σημαντικά, ενώ το ποσοστό των κατασταλτικών κυττάρων που προέρχονται από μυελοειδή μειώθηκε.

«Βρήκαμε ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο αριθμός και το ποσοστό των κυττάρων που καταστρέφουν τον καρκίνο αυξάνεται στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ το ποσοστό των κυττάρων που τον προάγουν είτε παραμένει το ίδιο είτε μειώνεται. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτές οι αλλαγές που παρατηρούνται στην κυκλοφορία του αίματος οδηγούν επίσης σε αλλαγές στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στην περιοχή του όγκου», λέει η Δρ. Koivula.

Σύσταση για φυσική δραστηριότητα στις καρκινοπαθείς

«Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός σχεδόν όλων των τύπων λευκών αιμοσφαιρίων μειώθηκε ξανά στις τιμές ηρεμίας μία ώρα μετά την άσκηση. Με την τρέχουσα γνώση, δεν μπορούμε να πούμε πού πηγαίνουν τα λευκά αιμοσφαίρια μετά την άσκηση, αλλά σε προκλινικές μελέτες, έχουμε δει ότι τα κύτταρα που καταστρέφουν τον καρκίνο μεταναστεύουν στην περιοχή του όγκου», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης εάν οι διαφορετικοί τύποι καρκίνου του μαστού επηρεάζουν τις αποκρίσεις των λευκών αιμοσφαιρίων στην άσκηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο όγκος, τόσο λιγότερο αυξανόταν ο αριθμός των κυττάρων φυσικών φονέων και εάν ο καρκίνος του μαστού ήταν θετικός στον υποδοχέα οιστρογόνων ή/και προγεστερόνης, ο αριθμός των κυτταροτοξικών Τ κυττάρων αυξανόταν λιγότερο από ό,τι στους καρκίνους με αρνητικούς υποδοχείς ορμονών.

«Στην προηγούμενη μελέτη μας, βρήκαμε μικρές ενδείξεις ότι ο τύπος καρκίνου του μαστού μπορεί να επηρεάσει τις επιπτώσεις της άσκησης στα λευκά αιμοσφαίρια, γι’ αυτό θέλαμε να το εξετάσουμε περαιτέρω. Ωστόσο, οι συσχετίσεις που βρήκαμε δεν ήταν πολύ ισχυρές και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν αποφασιστικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα», είπε η Δρ. Koivula.

«Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις, είναι ωφέλιμο για όλους τους καρκινοπαθείς να ασκούνται και η πρόσφατη μελέτη μας υποστηρίζει αυτή την ιδέα», κατέληξε.

Πηγή: oloygeia.gr