Καρκίνος του παγκρέατος: Νέα θεραπεία με μια κοινή βιταμίνη διπλασιάζει το ποσοστό επιβίωσης – Ελπίδες για τους ασθενείς

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ασθένεια, με πολύ κακή έκβαση για τους ασθενείς. Η διάμεση επιβίωση είναι οκτώ μήνες με θεραπεία, πιθανώς μικρότερη χωρίς θεραπεία, και η πενταετής επιβίωση θεωρείται σπάνια. Μια νέα μελέτη, λοιπόν, αναδεικνύει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση με μια κοινή βιταμίνη που μπορεί να διπλασιάσει αυτά τα ποσοστά.

«Όταν ξεκινήσαμε τη δοκιμή, πιστεύαμε ότι θα ήταν επιτυχία αν φτάναμε στους 12 μήνες επιβίωσης, αλλά διπλασιάσαμε τη συνολική επιβίωση σε 16 μήνες. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ισχυρά στο να δείξουν το όφελος αυτής της θεραπείας για την επιβίωση των ασθενών που μπορέσαμε να σταματήσουμε τη δοκιμή νωρίς», αναφέρει ο Joe Cullen, καθηγητής χειρουργικής και ακτινολογικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Redox Biology.

Καρκίνος του παγκρέατος: Η βιταμίνη που μπορεί να προσθέσει μήνες ζωής στους ασθενείς

Τα αποτελέσματα από την τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή φάσης 2 δείχνουν ότι η προσθήκη υψηλής δόσης, ενδοφλέβιας βιταμίνης C στη χημειοθεραπεία διπλασιάζει τη συνολική επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος τελικού σταδίου από οκτώ μήνες σε 16 μήνες.

Τα ευρήματα σηματοδοτούν άλλη μια επιτυχία για την υψηλής δόσης, ενδοφλέβια χορήγηση βιταμίνη C, η οποία έχει ξεπεράσει πολλά εμπόδια τα σχεδόν 20 χρόνια που οι ερευνητές επέμειναν για να αποδείξουν το όφελος για τους ασθενείς με καρκίνο.

«Είχαμε σκαμπανεβάσματα, φυσικά, αλλά αυτό είναι το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς πολλών ανθρώπων», αναφέρει ο Δρ. Cullen, ο οποίος είναι επίσης μέλος του UI Health Care Holden Comprehensive Cancer Center. «Είναι πραγματικά θετικό για τους ασθενείς και για το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα».

Αυξημένη επιβίωση, βελτιωμένη ποιότητα ζωής

Στη μελέτη, 34 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος σταδίου 4 τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε τυπική χημειοθεραπεία είτε χημειοθεραπεία με εγχύσεις υψηλής δόσης βιταμίνης C. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέση συνολική επιβίωση ήταν 16 μήνες για οι ασθενείς που λαμβάνουν τη χημειοθεραπεία μαζί με βιταμίνη C, σε σύγκριση με οκτώ μήνες για τους ασθενείς που λαμβάνουν μόνο χημειοθεραπεία.

Επιπλέον, η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου επεκτάθηκε από τέσσερις μήνες σε έξι μήνες.  «Όχι μόνο αυξάνει τη συνολική επιβίωση, αλλά οι ασθενείς φαίνεται να αισθάνονται καλύτερα με τη θεραπεία. Έχουν λιγότερες παρενέργειες και φαίνεται να είναι σε θέση να ανέχονται περισσότερη θεραπεία, και το έχουμε δει σε άλλες δοκιμές», σημειώνει ο Δρ. Cullen.

Αποδεδειγμένα επιστημονικά οφέλη της βιταμίνης C στη θεραπεία του καρκίνου

Η νέα μελέτη δεν είναι η μόνη απόδειξη του οφέλους της συμπερίληψης της ενδοφλέβιας βιταμίνης C ως μέρος της θεραπείας του καρκίνου. Νωρίτερα φέτος, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας άλλης κλινικής δοκιμής φάσης 2 σε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα, μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.

Αυτή η μελέτη έδειξε επίσης σημαντική αύξηση στην επιβίωση όταν προστέθηκε υψηλής δόσης, ενδοφλέβια βιταμίνη C στη συνήθη χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Μια τρίτη δοκιμή φάσης 2 για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με αποτελέσματα να αναμένονται εντός του έτους. Και οι τρεις δοκιμές χρηματοδοτήθηκαν από επιχορήγηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI).

«Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η προσθήκη υψηλής δόσης, ενδοφλέβιας βιταμίνης C, η οποία είναι πολύ φθηνή και πολύ καλά ανεκτή, μπορεί να βελτιώσει τη θεραπεία για αυτούς τους καρκίνους που είναι από τους πιο θανατηφόρους που επηρεάζουν τον πληθυσμό των ΗΠΑ», προσθέτει ο Δρ. Cullen.

Ένα μακρύ ταξίδι στις κλινικές δοκιμές

Οι Cullen, Allen και οι συνάδελφοί τους στο UI Health Care ερευνούν την αντικαρκινική δράση της υψηλής δόσης, ενδοφλέβιας βιταμίνης C για δεκαετίες. Η εργασία τους αποκάλυψε μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ της βιταμίνης C που χορηγείται ενδοφλεβίως και της βιταμίνης C που λαμβάνεται από το στόμα.

Η χορήγηση βιταμίνης C ενδοφλεβίως παράγει πολύ υψηλά επίπεδα στο αίμα, τα οποία δεν μπορούν να επιτευχθούν με την από του στόματος χορήγηση. Αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις έχουν ως αποτέλεσμα μοναδικές χημικές αντιδράσεις στα καρκινικά κύτταρα που καθιστούν τα κύτταρα πιο ευάλωτα στις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες.

Ο Δρ. Cullen σημειώνει ότι παρά τον σκεπτικισμό απέναντι στη βιταμίνη C ως θεραπεία κατά του καρκίνου, τα αποτελέσματα που έλαβαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, από τα ευρήματα της βασικής επιστήμης μέχρι την κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών, μέσω των διαφόρων κλινικών δοκιμών, ήταν άκρως ενθαρρυντικά και ισχυρά.