Καρκίνος του πνεύμονα: Η αλλαγή στο πρόσωπο που μπορεί να είναι σημάδι της νόσου

«Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιορίζεται μόνο στους καπνιστές», λέει ο Δρ. Sandeep Gupta, πνευμονολόγος στο Memorial Hermann.

Πράγματι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε το κάπνισμα ως την κύρια αιτία στο 85% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, αλλά αυτό εξακολουθεί να αφήνει ένα 15% των περιπτώσεων για άλλες αιτίες. Όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται, η γνώση είναι δύναμη.

«Το να γνωρίζετε τα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα είναι σημαντικό γιατί αν τον εντοπίσετε νωρίς σας δίνει καλύτερες πιθανότητες να τον νικήσετε», λέει ο Δρ. Raj Dasgupta, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος για το Fortune Recommends Health.

Μερικές φορές, είναι αδύνατο να παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια. «Δυστυχώς, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα συχνά δεν έχουν καθόλου συμπτώματα», λέει ο Δρ. Jimmy Johannes, παθολόγος, πνευμονολόγος και ειδικός ιατρικής εντατικής θεραπείας στο MemorialCare Long Beach Medical Center.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και ένα σημάδι καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να είναι ορατό όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη. Οι πνευμονολόγοι εξήγησαν τι είναι, γιατί συμβαίνει και τι πρέπει να κάνετε αν το παρατηρήσετε.

Η αλλαγή στο πρόσωπο μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα

Η πτώση του προσώπου (συχνά σε συνδυασμό με τη μη εφίδρωση στη μία πλευρά του προσώπου) μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα. «Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αντανακλούν μια βλάβη ή μάζα στο πάνω μέρος ή στην κορυφή του πνεύμονα», λέει ο Δρ. Johannes.

Το πάνω μέρος των πνευμόνων έχει τόση σημασία όσο και τα υπόλοιπα όργανα. «Ο άνω πνεύμονας έχει την ίδια λειτουργία με τον υπόλοιπο πνεύμονα. Συμμετέχει επίσης στην ανταλλαγή αερίων, για την εισαγωγή οξυγόνου στο αίμα και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από το αίμα, όπως και ο υπόλοιπος πνεύμονας», συνεχίζει.

Κλινικά, η πτώση του προσώπου και οποιαδήποτε σχετική έλλειψη εφίδρωσης μπορεί να σημαίνει σύνδρομο Horner.

Ο Δρ Johannes εξηγεί ότι ορισμένα νεύρα στο πρόσωπο και το μάτι προέρχονται από το νωτιαίο μυελό, κοντά στο κάτω μέρος του λαιμού και στο πάνω μέρος του θώρακα. Τα νεύρα τρέχουν προς τα πάνω και κοντά στο πάνω μέρος του πνεύμονα.

«Ένας όγκος στο πάνω μέρος του πνεύμονα μπορεί να επηρεάσει αυτά τα νεύρα, με αποτέλεσμα νευρολογικά συμπτώματα», λέει. Προσθέτει, επίσης, ότι τα άτομα με σύνδρομο Horner μπορεί επίσης να έχουν πόνο στον ώμο και στον αυχένα.

Είναι η πτώση του προσώπου πάντα σημάδι καρκίνου του πνεύμονα;

Όχι, αλλά θα πρέπει να οδηγήσει σε μια επίσκεψη στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.

«Άλλες βλάβες που μπορεί να επηρεάσουν το ίδιο σύνολο νεύρων, από τον εγκέφαλο μέχρι τον αυχένα, μπορεί να προκαλέσουν το ίδιο σύνολο συμπτωμάτων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, τραύμα στη βάση του κρανίου ή στη σπονδυλική στήλη στο επίπεδο του αυχένα, ανεύρυσμα ή ανατομή της θωρακικής αορτής ή της καρωτίδας, μεταξύ άλλων», λέει ο Δρ. Johannes.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η άμεση φροντίδα μπορεί να αλλάξει και να σώσει τη ζωή του ασθενούς. «Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός με τα εγκεφαλικά επεισόδια, οπότε μην καθυστερείτε να λάβετε ιατρική βοήθεια», τονίζει ο Δρ. Dasgupta.

Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι η πτώση του προσώπου μπορεί επίσης να είναι σημάδι παράλυσης Bell, η οποία δεν είναι θανατηφόρα. «Η παράλυση Bell επηρεάζει τους μύες του προσώπου και μπορεί να κάνει τη μία πλευρά του προσώπου να πέσει», λέει.

Καρκίνος του πνεύμονα: Άλλα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η πτώση του προσώπου δεν είναι το μόνο πιθανό προειδοποιητικό σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα. «Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εκδηλωθεί με βήχα, αιμόπτυση, απώλεια βάρους, πόνο στο θωρακικό τοίχωμα και δύσπνοια», λέει ο Δρ. Johannes. «Συχνά, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα μέχρι να είναι προχωρημένος», προσθέτει.

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι πολύ καλύτερο όταν ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο (63%) από ό,τι σε μεταγενέστερο (8%), σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων. Μόνο το 27% περίπου των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται σε αυτά τα πρώιμα στάδια. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση αυξάνεται κατά 9% τα τελευταία 5 χρόνια.

«Εάν υπάρχει ανησυχία για καρκίνο του πνεύμονα, συνιστώ να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να αξιολογήσετε τον κίνδυνο», λέει ο Δρ. Johannes και προσθέτει:

«Τα σημεία και τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του πνεύμονα συχνά εξηγούνται από άλλες καταστάσεις ή παράγοντες και ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να είναι λιγότερο πιθανός λόγος για τα συμπτώματα. Ωστόσο, εάν η υποψία είναι αρκετά υψηλή, μια ακτινογραφία θώρακα και μια αξονική τομογραφία του στήθους μπορεί να χρειαστεί».

Σύμφωνα με τον Δρ. Gupta, ο καρκίνος του πνεύμονα γενικά αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών.

Πηγή: Oloygeia.gr