
Καρκίνος του πνεύμονα: Τα 9 ύπουλα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, ο καρκίνος του πνεύμονα, μπορεί να ξεκινήσει με ήπια συμπτώματα που συχνά περνούν απαρατήρητα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποια είναι τα 9 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε.
Ποια είναι τα κοινά σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα που περνούν απαρατήρητα
Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές – ειδικά όταν πρόκειται για έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους παγκοσμίως. Καθώς ένα νέο τεστ αίματος υπόσχεται ταχύτερη και πιο ακριβή ανίχνευση, η ανάγκη για ενημέρωση γύρω από τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και πώς μπορείτε να προστατευτείτε;
Καρκίνος του πνεύμονα: Συμπτώματα και πρόληψη
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εξελίσσεται σιωπηλά στα αρχικά στάδια, αλλά με την πρόοδό του εμφανίζονται χαρακτηριστικά συμπτώματα. Πολλά από αυτά είναι κοινά με άλλες πνευμονοπάθειες, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση πιο δύσκολη χωρίς ιατρικό έλεγχο. Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Επίμονος ή επιδεινούμενος βήχας
- Δύσπνοια ή λαχάνιασμα
- Πόνος στο στήθος
- Αιμόπτυση (βήχας με αίμα)
- Βραχνάδα στη φωνή
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Χρόνια κόπωση
- Συχνές λοιμώξεις (π.χ. βρογχίτιδα ή πνευμονία)
Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα που επιμένουν ή επιδεινώνονται πρέπει να αξιολογούνται άμεσα από γιατρό, ιδίως σε άτομα με ιστορικό καπνίσματος.
Πώς μπορεί να προληφθεί
Η πρόληψη βασίζεται κυρίως στην αποφυγή παραγόντων κινδύνου και στον τακτικό προληπτικό έλεγχο για άτομα υψηλού κινδύνου. Δεδομένα δείχνουν ότι η πρόληψη είναι εφικτή και σωτήρια. Σύμφωνα με μελέτη του 2024 με τίτλο «Risk Factors and Preventive Measures for Lung Cancer in the European Union», οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα συνδέονται στενά με το πόσο συχνός είναι ο καρκίνος, τον αριθμό διαθέσιμων γιατρών και την τιμή των τσιγάρων.
Η έρευνα υποστηρίζει ότι η αύξηση της τιμής του καπνού, ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για έγκαιρη διάγνωση και η καλύτερη πρόσβαση σε σύγχρονες θεραπείες μπορούν να σώσουν ζωές σε όλη την Ευρώπη.
Τι να κάνετε για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα:
- Αποφύγετε το κάπνισμα: Το 80-90% των περιπτώσεων σχετίζεται με την κατανάλωση καπνού.
- Διακόψτε το κάπνισμα: Η διακοπή μειώνει τον κίνδυνο, ακόμη και σε χρόνιους καπνιστές.
- Τεστ μέτρησης ραδονίου: Ελέγξτε τα επίπεδα ραδονίου στο σπίτι σας – είναι ένας άοσμος, ραδιενεργός αέριος παράγοντας κινδύνου.
- Περιορίστε την έκθεσή σας σε καρκινογόνες ουσίες: Ιδίως σε επαγγέλματα με επαφή με αμίαντο, βαφές, χημικά.
- Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή: Πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με αντιοξειδωτική δράση.
- Κάντε προληπτικό έλεγχο (LDCT): Συνιστάται για άτομα 50–80 ετών με ιστορικό καπνίσματος ≥20 πακέτα/έτος.
Σύμφωνα με το Mount Sinai, η LDCT αυξάνει την πιθανότητα έγκαιρης διάγνωσης και μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα.
Τι προκαλεί τον καρκίνο του πνεύμονα;
«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ασθένεια όπου παρατηρείται ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων στον πνεύμονα οδηγώντας σε όγκους», εξηγεί η Βρετανίδα Δρ Jenny Messenger, σύμβουλος σε θέματα αναπνευστικής και γενικής ιατρικής στο Nuffield Health Brighton Hospital, σύμφωνα με το Independent.
«Δυστυχώς, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει πολλές πιθανές αιτίες, αλλά η κύρια είναι το κάπνισμα. Μπορεί επίσης να έχει κάποιες γενετικές αιτίες και συνδέεται με τη ρύπανση, την παχυσαρκία, την έκθεση σε αμίαντο και ορισμένες χημικές ουσίες».
Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του πνεύμονα προκάλεσε σχεδόν το ένα τέταρτο των θανάτων από καρκίνο το 2021, με πάνω από 30.000 συνολικούς θανάτους από καρκίνο, καθιστώντας τον την πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα.
Ο καρκίνος του πνεύμονα διαγιγνώσκεται πιο συχνά με μια αξονική τομογραφία θώρακα, και η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη. «Μπορεί να είναι δελεαστικό να αποδίδετε τις αλλαγές στη γήρανση ή σε κάποια άλλη ιατρική πάθηση», λέει η Βρετανή Δρ Rachel Orritt, διαχειρίστρια πληροφοριών υγείας στο Cancer Research UK.
«Αλλά, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας αν παρατηρήσετε κάτι που δεν είναι φυσιολογικό για εσάς ή δεν εξαφανίζεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα είναι καρκίνος, αλλά αν είναι, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει πραγματική τη διαφορά».
Πηγή: oloygeia.gr