Καρκίνος του πνεύμονα: Τεστ 5 δευτερολέπτων με τα δάχτυλα μπορεί να δείξει αν κάποιος έχει τη νόσο

Ένα απλό τεστ 5 δευτερολέπτων με τα δάχτυλα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα, λένε οι ειδικοί.

Το «τεστ του διαμαντιού», όπως ονομάζεται από το κενό σε σχήμα διαμαντιού που δημιουργείται όταν τα νύχια των ίδιων δακτύλων στα δύο χέρια ενώνονται, διαρκεί μόλις 5 δευτερόλεπτα και το αποτέλεσμά του μπορεί να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι της νόσου.

Πώς γίνεται το τεστ 5 δευτερολέπτων με τα δάκτυλα

Απλώς πιέστε τους αντίχειρες ή τους δείκτες σας μαζί και δείτε αν δημιουργείται κενό σε σχήμα ρόμβου μεταξύ τους. Εάν δεν υπάρχει κενό, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι συσσώρευσης υγρού γύρω από τους πνεύμονες, ένα ενδεικτικό σημάδι καρκίνου του πνεύμονα.

Το τεστ έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρησιμοποιείται συχνά ως εργαλείο πρώιμου ελέγχου για τη νόσο. Η απουσία του σχήματος διαμαντιού στα δάκτυλα συμβαίνει όταν οι μαλακοί ιστοί στα άκρα των δακτύλων διογκώνονται και κάνουν τα νύχια να αλλάζουν σχήμα.

Οι ακριβείς μηχανισμοί είναι ασαφείς, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε υπερπαραγωγή αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF), μιας πρωτεΐνης που δίνει εντολή στα αιμοφόρα αγγεία να αναπτυχθούν.

Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ροή αίματος σε περιοχές όπως τα δάχτυλα, καθώς και σε συσσώρευση υγρών σε όλο το σώμα που ονομάζεται οίδημα και φλεγμονή.

Σε ποιες μορφές καρκίνου του πνεύμονα είναι πιο κοινό το σύμπτωμα στα δάχτυλα

Πιστεύεται ότι η απουσία του σχήματος διαμαντιού στα δάκτυλα είναι πιο συχνή στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα -την πιο κοινή μορφή- καθώς το αναφέρει το 35% των ασθενών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο ένας στους 20 ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα έχει αυτό το σημάδι στα δάκτυλα.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν δεν βλέπετε αυτό το σχήμα διαμαντιού στα δάκτυλά σας, δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε καρκίνο. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει επίσης παρατηρηθεί σε καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη, η ελκώδης κολίτιδα και τα προβλήματα του θυρεοειδούς.

Το τεστ έχει κερδίσει την προσοχή και στα social media. Ο Δρ. Daniel Sugai, δερματολόγος στο Σιάτλ, δήλωσε στο TikTok ότι συνιστά να κάνετε το τεστ και ανησυχεί «ιδιαίτερα» για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ασθενείς με αυτό το σημάδι στα δάχτυλα.

Οι εμπειρίες ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα

Η Ashley Vassallo, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα τέταρτου σταδίου στα 30 της, είπε ότι τα συγκεκριμένα σημάδια στα δάχτυλα ήταν ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου, αν και δεν έμαθε για το «τεστ του διαμαντιού» μέχρι που νοσηλεύτηκε.

Σε ένα βίντεο στο  TikTok, η Ashley αναφέρθηκε σε μια ανάρτηση της Aurora Lucas που επέζησε από τον καρκίνο του πνεύμονα όπου συζητούσε τα συμπτώματα που είχε όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα στα 28 της.

Η Aurora είπε ότι όσο νοσηλευόταν για καρκίνο, οι γιατροί της έλεγχαν επανειλημμένα το σχήμα των νυχιών της, λέγοντάς της ότι ο καρκίνος θα μπορούσε να το προκαλέσει.

Πηγή: oloygeia.gr