Καρκίνος του προστάτη: Πόσες φορές πρέπει να εκσπερματώνουν οι άντρες για να τον προλάβουν

Ένα προειδοποιητικό σημάδι μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για καρκίνο του προστάτη και πρέπει οι άνδρες να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς αυτό, καθώς μπορεί να συμβάλει σε έγκαιρη ανίχνευση και σωτήρια παρέμβαση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αγνοηθεί εύκολα και οι άνδρες να μην δώσουν την απαραίτητη σημασία.

Εάν ο καρκίνος του προστάτη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να γίνει θανατηφόρος και συνήθως κάνει μετάσταση στα οστά, στους πνεύμονες, στους λεμφαδένες, στο συκώτι ή στον εγκέφαλο.

Ο προστάτης αδένας βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και η κύρια λειτουργία του είναι η παραγωγή σπέρματος και η εκσπερμάτιση. Τα προβλήματα του προστάτη μπορεί να εκδηλωθούν ως συμπτώματα του ουροποιητικού, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας ανάγκης για ούρηση, αδύναμης ροής ή καταπόνησης. Εκτός από τα συμπτώματα του ουροποιητικού, η παρουσία αίματος στα ούρα ή στο σπέρμα είναι σημάδια ότι πρέπει να μιλήσετε επειγόντως με τον γιατρό σας.

Το προληπτικό μέτρο: Η συχνή εκσπερμάτιση

Οι ειδικοί λένε ότι ενώ η συχνοουρία μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας, η συχνή εκσπερμάτιση θα μπορούσε να αποτελεί ένα προληπτικό μέτρο. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν 21 φορές το μήνα, είτε από αυνανισμό είτε από σεξουαλική επαφή, είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη από τους άνδρες που εκσπερμάτιζαν μόνο τέσσερις έως επτά φορές το μήνα.

Ο καρκίνος του προστάτη αναμένεται να αυξηθεί κατά 136% έως το 2050

Οι δείκτες ότι ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη έχει εξαπλωθεί περιλαμβάνουν πόνο στα οστά και την πλάτη, απώλεια βάρους, πόνο στους όρχεις και απώλεια όρεξης. Ο καρκίνος του προστάτη παρουσιάζει αυξητική τάση, με το 10% των νέων διαγνώσεων στις ΗΠΑ να εμφανίζονται σε άνδρες κάτω των 55 ετών και οι θάνατοι από καρκίνο του προστάτη αναμένεται να αυξηθούν κατά 136% από το 2022 έως το 2050.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι τυπικά θανατηφόρος, εν μέρει επειδή είναι συνήθως αργά αναπτυσσόμενος, είναι συχνά χαμηλού βαθμού και πολλές θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες.

Όπως συμβαίνει με όλους τους καρκίνους, η έγκαιρη ανίχνευση και η θεραπεία σε πρώιμο στάδιο είναι ζωτικής σημασίας. Η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία. Υπολογίζεται ότι ένας στους οκτώ άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, αλλά μόνο το 2,6%, θα πεθάνει από αυτόν.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την έλλειψη άσκησης και το ύψος πάνω από το μέσο όρο, ενώ οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να συμβάλλουν στον καρκίνο του προστάτη και αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπής μετά τη διάγνωση.