Καρκίνος: 5 ισχυρά αντιοξειδωτικά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας για να προστατευθείτε
Ποια είναι τα πέντε ισχυρά αντιοξειδωτικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας και μπορεί να βοηθήσουν μέχρι και στην προστασία από τον καρκίνο;
Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους θα αναπτύξει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του. Πολλούς παράγοντες που τον προκαλούν, όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε, αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου με μια υγιεινή διατροφή.
Οι ελεύθερες ρίζες, οι δραστικές χημικές ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρά μας, θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά, όμως, προστατεύουν το σώμα από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών ενισχύοντας την κυτταρική λειτουργία και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.
Τα πέντε αντιοξειδωτικά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας
- Λυκοπένιο
- Ρεσβερατρόλη
- Λουτεΐνη
- Ζεαξανθίνη
- Βιταμίνη Α
1. Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται συνήθως στις ντομάτες και έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την καταστροφή των κυττάρων και παρέχει μυριάδες οφέλη στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της βελτίωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Όσον αφορά τον καρκίνο, το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ότι δυνητικά καταστέλλει την ανάπτυξη του όγκου και την εξέλιξη της νόσου.
Το λυκοπένιο ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, μιας ομάδας χρωστικών που βρίσκονται στις κολοκύθες, τις ντομάτες, τα καρότα και τις πιπεριές. Τα καροτενοειδή δίνουν στις πορτοκαλί, κόκκινες και κίτρινες φυτικές τροφές το λαμπερό τους χρώμα.
Τα τρόφιμα με καροτενοειδή θα πρέπει να καταναλώνονται με τη φλούδα, καθώς τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα.
Αυτά τα πολύχρωμα αντιοξειδωτικά ενισχύουν την υγεία των ματιών και έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη.
2. Ρεσβερατρόλη
Η ρεσβερατρόλη, μια φυσική πολυφαινόλη που βρίσκεται στα σκούρα μούρα, στα σταφύλια, στο κόκκινο κρασί και στα φιστίκια και έχει διαφημιστεί ως ένας τρόπος προστασίας από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Σύμφωνα με έρευνες, η ρεσβερατρόλη καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τις μοριακές οδούς.
3. Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που βρίσκονται στον κρόκο των αυγών, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, τις κύριες αιτίες τύφλωσης σε άτομα 55 ετών και άνω.
Όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
4. Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο λιποδιαλυτό μικροθρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και των ματιών και προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες.
‘Εχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού, ενώ μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Α έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μια κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος. Η βιταμίνη Α βρίσκεται στα ψάρια, στο μοσχαρίσιο συκώτι, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά.
Πηγή: oloygeia.gr