Κατάθλιψη: Αμερικανός νευροεπιστήμονας αποκαλύπτει τις τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο
Ένας διακεκριμένος γιατρός με εξειδίκευση στον εγκέφαλο αποκαλύπτει πώς η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να ενισχύσει την κατάθλιψη και αναφέρει τις ομάδες τροφών που πρέπει να αποφεύγουμε.
Σύμφωνα με τον Dr Daniel Amen, ερευνητής εγκεφαλικής απεικόνισης στην Καλιφόρνια, το κρισιμότερο βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι η εξάλειψη των επεξεργασμένων τροφών. «Η υγεία του εντέρου σου είναι κρίσιμη για την υγεία του εγκεφάλου», αναφέρει.
Ο γιατρός ανάρτησε ένα σχετικό βίντεο στο TikTok όπου αναλύει περισσότερο την σκέψη του. «Αν, για παράδειγμα, ακολουθείτε μια διατροφή που βασίζεται σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, έχετε δραματικά αυξημένο κίνδυνο να βρεθείτε αντιμέτωποι με την κατάθλιψη»
Πώς συνδέεται ο εγκέφαλος με το έντερο
Υπάρχει μια συνεχής αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του πεπτικού συστήματος και του νευρικού συστήματος μέσω ενός περίπλοκου συστήματος νευρικών και βιοχημικών σημάτων.
Οι συναισθηματικές διαταραχές μπορούν να εκδηλωθούν με σωματικά συμπτώματα, όπως στομαχικές διαταραχές ή διάρροια. Οι επιστήμονες έχουν από καιρό αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα του άξονα εντέρου-εγκεφάλου — την έννοια της διαρκούς αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο οργάνων μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου νευρικών και χημικών μηνυμάτων.
Το εντερικό οικοσύστημα -το σύνολο των μικροοργανισμών στο πεπτικό μας σύστημα- παράγει ουσίες που επηρεάζουν τη νευρική λειτουργία και τη συναισθηματική κατάσταση. Ο Dr. Amen τονίζει την παρουσία περισσότερων από 100 τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών, κυρίως βακτηρίων, στο μικροβίωμα. Τα χαρακτηρίζει ως «έντομα» και τα παρομοιάζει με «κατοικίδια».
«Πρέπει να ταΐζεις τα έντομα του εντέρου σου με υγιεινές τροφές, ίνες, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, υγιεινές πρωτεΐνες για να μπορέσει το έντερο να υποστηρίξει τον εγκέφαλό σου», εξήγησε ο Dr. Amen.
Η βέλτιστη προσέγγιση είναι να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας και συνεπώς το νευρικό σας σύστημα, με θρεπτικές τροφές, φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες.
Oι ομάδες τροφών που οδηγούν στην κατάθλιψη
O Dr Amen ανέφερε, επίσης, τις ομάδες τροφών που οδηγούν στην κατάθλιψη ή μπορούν να την ενισχύσουν. Πιο συγκεκριμένα, τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις, καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά και νάτριο, ενώ στερούνται θρεπτικών συστατικών και ινών.
Η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας και κακοηθειών.
Πρόσφατη έρευνα του 2023 από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ αποκάλυψε ότι άτομα που καταναλώνουν εννέα ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένων τροφίμων ημερησίως εμφανίζουν 50% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης συγκριτικά με όσους περιορίζονται σε τέσσερις ή λιγότερες μερίδες.
Ιδιαίτερα οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες και τα αναψυκτικά που τις περιέχουν έχουν συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, με τους ερευνητές να υποδεικνύουν ότι αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές που μπορεί να οδηγήσουν σε καταθλιπτική συμπτωματολογία.