Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Μπέρδεψαν τεστ και αποτελέσματα σε Προνοιακή Μονάδα

Ένα «ανήκουστο» λάθος στα αποτελέσματα ελέγχου για κορωνοϊού που έγιναν σε προσωπικό και περιθαλπόμενους προνοιακής μονάδας στη Μυτιλήνη, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο κ. Γιαννάκος καταλογίζει ευθύνες στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το περιστατικό, «που ευτυχώς δεν κόστισε ζωές περιθαλπόμενων».

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, στις 08/01/2021 επισκέφθηκαν τη μονάδα συνεργεία του ΕΟΔΥ για τακτικό μοριακό έλεγχο. Έγιναν πάνω από 100 τεστ και μετά από τρεις ημέρες, στις 11/01/2021 η μονάδα ειδοποιήθηκε ότι όλα τα τεστ είναι αρνητικά.

Την επόμενη ημέρα, όμως, η προνοιακή μονάδα έλαβε νέα ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ότι είχε γίνει λάθος και 3 περιθαλπόμενοι και 5 άτομα του προσωπικού είναι θετικοί στον κορονοϊό. Οι περιθαλπόμενοι απομονώθηκαν στη μονάδα και δεν πήγαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, κάτι που θα είχε βάλει σε κίνδυνο τη ζωή τους σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, αφού στην κλινική του νοσοκομείου θα είχαν κολλήσει σίγουρα. Παράλληλα, ειδιποιήθηκε η Πολιτική Προστασία, η αστυνομία και ο ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση των επαφών των 8 θετικών κρουσμάτων.

Στις 14/01 ξαναπήγαν συνεργεία του ΕΟΔΥ στην προνοιακή μονάδα και υπέβαλαν σε νέο μοριακό τεστ προσωπικό και περιθαλπόμενους. Μετά από δύο ημέρες ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε ότι όλα τα τεστ είναι αρνητικά. «Τι έγινε στον ΕΟΔΥ, πώς μπέρδεψαν τα τεστ, πώς θα βρουν σε ποιον ανήκουν τα θετικά τεστ; Το νησί βρίσκεται σε αυστηρό lockdown. Τέτοια λάθη δεν επιτρέπονται» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.