Καταγγελία της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τις μεθοδεύσεις στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά του 2018 στην Ανατολική Αττική: “Αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη για το Μάτι, δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη” (βίντεο)

Με πρόδηλη την οργή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις που οργανώνονται για να μείνει ατιμώρητο το έγκλημα στην Ανατολική Αττική με τους 104 νεκρούς και τους 10άδες εγκαυματίες από τη φονική πυρκαγιά του 2018. Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας απηύθυνε έκκληση στους δικαστές που εξακολουθούν να έχουν συνείδηση, αλλά και στα ανεξάρτητα ΜΜΕ να πάρουν θέση, για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η δίκη για το Μάτι, άλλωστε, αποτελεί και μία προαναγγελία και όσων θα δούμε στο δικαστήριο για τα Τέμπη, μιας και οι ενέργειες συγκάλυψης μοιάζουν στα δύο μεγαλύτερα εγκλήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

“Έχοντας καταθέσει την πρώτη μήνυση για να δικαστεί το έγκλημα στο Μάτι ως κακούργημα, γιατί πρόκειται για κακούργημα, εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου για τις μεθοδεύσεις που και σήμερα εντόπισα ότι οργανώνονται προκειμένου να μην δικαστεί καθόλου το έγκλημα αυτό. Είναι απορίας άξιον πώς το δικαστήριο δεν εντόπισε μέχρι αργά το μεσημέρι ότι υπήρχε ζήτημα διορισμού συνηγόρου σε έναν κατηγορούμενο. Είναι απορίας άξιον πώς στις 3:00 το μεσημέρι ένα μέλος του δικαστηρίου θυμήθηκε ότι έχει κώλυμα και δήλωσε αποχή. Θυμάμαι κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει στη δίκη της Siemens, που ξέρουμε καλά πώς κατέληξε. Είναι δε γεγονός που προξενεί οχληρότατες σκέψεις αυτό που από έδρας ειπώθηκε, ότι δηλαδή η πρόεδρος του δικαστηρίου έχει κληρωθεί και στην άλλη υπόθεση για το Μάτι, που δεν έχει δικαστεί ακόμη ούτε σε πρώτο βαθμό, και μάλιστα η ίδια την ανέβαλε.

Έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές στηλιτεύοντας τις παρεμβάσεις στη δικαστική λειτουργία, τις οργιώδεις μεθοδεύσεις προκειμένου να μην αποδοθεί δικαιοσύνη. Καλώ τους δικαστές που έχουν συνείδηση να παρέμβουν συνειδησιακά στην υπόθεση και καλώ βέβαια και εσάς τους δημοσιογράφους που παρακολουθείτε τη δίκη αυτή και ξέρετε αν αρμόζει στα 104 θύματα που αφαιρέθηκε η ζωή τους, στους ανθρώπους που ζουν με εγκαύματα και με τραύματα στην ψυχή τους, αν αρμόζει αυτή η κοροϊδία που και σήμερα είδαμε. Εγώ δε θα περιμένω την εξέλιξη της διαδικασίας για να πω ότι κάτι πάρα πολύ άσχημο συμβαίνει, βρίσκεται σε εξέλιξη. Περιμένω να δω αν αύριο θα δηλωθεί και από άλλους λειτουργούς αποχή. Περιμένω να δοθούν απαντήσεις πώς σήμερα χρειάστηκε να ροκανιστεί ολόκληρη η μέρα για να γίνουν τα αυτονόητα που έπρεπε να έχουν γίνει εξαρχής και συνολικά περιμένω και επιμένω να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Αυτό είναι που δικαιούμαστε ως κοινωνία και αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη για το Μάτι, δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη, δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη συνολικά σε μία κοινωνία που οι πολιτικές εξουσίες θεωρούν ότι οι ζωές των ανθρώπων δεν αξίζουν τίποτα. Επειδή οι ζωές των ανθρώπων αξίζουν τα πάντα, είμαστε όλοι υπεύθυνοι να τις υπερασπιστούμε”, δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.