Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των νοσοκομείων στις Κυκλάδες λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού

ΝΗΣΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΑΦΑΝΤΑΣΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ.

ΑΣΧΗΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

Πέρυσι κλήθηκαν  οι τουρίστες από Σαντορίνη, χωρίς να  εξασφαλισθεί  η ενδεδειγμένη ιχνηλάτηση στις πύλες εισόδου της χώρας και τους τουριστικούς προορισμούς, με σημαντικές ελλείψεις των  υγειονομικών  μονάδων     των νησιών και το πληρώσαμε με το δεύτερο κύμα της πανδημίας που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

Έφέτος πάλι τα ίδια λάθη.

Εξαγγέλθηκε το σχέδιο… γαλάζια ελευθερία… που σύμφωνα με τις εξαγγελίες  ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων των νησιών  εξασφάλιζε ως  covid-19  free  τα  νησιά.  Όμως δεν ελήφθη υπ όψιν  ότι τα νησιά γεμίζουν σπό εποχικούς εργαζόμενους και τουρίστες που  είναι ανεμβολίαστοι και  μεταδίδουν τον ιό.

Τα επισημάναμε εγκαίρως αλλά δεν εισακουστήκαμε.

Ξεχάστηκαν τελείως  βασικά  μέτρα  κατά της διασποράς του κορωνοιου  όπως η ιχνηλάτηση ειδικά στην αρχή του καλοκαιριού, τήρηση μέτρων  ατομικής προστασίας, ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των υγειονομικών μονάδων των νησιών.

Έχουμε εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου.

Δεν φρόντισαν να ορίσουν ούτε καν  ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά λόγω της πεποίθησης που είχαν  ότι επιτεύχθει η  ανοσία των νησιών από κορωνοιο.

Όπως μας ενημερώνουν οι συνάδελφοι σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων τα θετικά περιστατικά περαμένουν με συμπτώματα στα σκαλιά των κέντρων υγείας αρκετές ώρες μέχρι να υπάρξει μέριμνα για τη φιλοξενία τους.

Τις τελευταίες ημέρες πολαπλασιασθηκσν τα θετικά κρούσματα ευτυχώς χωρίς  να υπάρχουν  βαριά περιστατικά που να χρειάζονται αεροδιακομιδή ή νοσηλεία.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ.

ΜΥΚΟΝΟΣ.  Τα θετικά περιστατικά κορωνοιου που διαγνώνονται στο κεντρο υγείας αυξήθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα διέγνωσαν 15 κρούσματα την ημέρα. Το ξενοδοχείο καραντίνας 25 κλινών είναι γεμάτο και τα θετικά περιστατικά περιμένουν ώρες έξω σπό τα σκαλιά του κέντρου υγείας με συμπτώματα. Στο κεντρο υγείας είναι μόνο 7 νοσηλευτές με πολλές ακάλυπτες βάρδιες.

ΠΑΡΟΣ. Κάθε ημέρα διαγνώνουν 30 με 40  θετικά κρούσματα. Χθές 39. Το ξενοδοχείο  καραντίνας 30 κλινών γέμισε. Ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς με συμπτώματα  μέχρι να βρεθεί χώρος να φιλοξενηθούν ή να τους παραλάβει ελικόπτερο για μεταφορά.

Υπηρετούν  μόνο 9 άτομα στη νοσηλευτική υπηρεσία.

ΤΗΝΟΣ. Είναι ελεγχόμενα τα περιστατικά. Ένα με δύο την ημέρα. Ακόμη δεν  υπάρχει ανάγκη για  ξενοδοχείο καραντίνας. Το κέντρο υγείας δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. Σήμερα  συρρέουν άτομα  για τεστ κορωνοιου. Ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν και  στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ένα  με δύο περιστατικά.Στο νοσοκομείο  διαγνώνονται  κάθε ημέρα   περί τα 10 θετικά κρούσματα.

ΙΟΣ.  Στο κέντρο Υγείας διαγνώνονται περί τα 5 θετικά κρούσματα την ημέρα. Βρέθηκε πιά  ξενοδοχείο καραντίνας  60 κλινών και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση.