Καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ για θάνατο 43χρονου πυροσβέστη στη Χίο λόγω ελλείψεων

ΧΙΟΣ. ΧΑΘΗΚΕ 43ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ  ΕΑΝ ΕΙΧΕ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ  Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ.

ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ.

Σήμερα το μεσημέρι ένας πυροσβέστης, μόλις 43 ετών, εν ώρα υπηρεσίας στην περιοχή Αμανή της Χίου έπαθε έμφραγμα. Έγινε κλήση στο ΕΚΑΒ. Το πλησιέστερο ασθενοφόρο βρισκόταν στην πόλη της Χίου. 40 χλμ μακριά-40 λεπτά λόγω των πολλών στροφών και το δύσβατο του εδάφους. Στο σημείο έφτασε γιατρός εντός 15λεπτου και πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Σε όλη την Βόρεια Χίο λειτουργούν δύο περιφερειακά ιατρεία με έναν αγροτικό γιατρό το καθένα. Το ασθενοφόρο (δωρεά του Δήμου) που υπήρχε στο ΠΙ Βολισσού και το οποίο μπορούσε να φτάσει σε 10 λεπτά δεν είναι στελεχωμένο. Βασίζεται σε εθελοντικές υπηρεσίες ενός κατοίκου της περιοχής.

Ο Τομέας ΕΚΑΒ στην Χίο είναι υποστελεχωμένος. Σήμερα υπηρετούν στα ασθενοφόρα 13 μόνιμοι διασώστες και 4 επικουρικοί. Έτσι   στη Χίο επιχειρούν   2 ασθενοφόρα το ΠΡΩΙ, 1  με 2 το Απόγευμα και 1 την Νύχτα. Σε αντίθεση με  τα άλλα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου δεν μετακινήθηκε κανένας διασώστης από τα  ΕΚΑΒ άλλων περιοχών  για να ενισχύσει την ελλιπή δύναμη στο νησί της Χίου κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει τις ελλείψεις και ζητήσει την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Χίου με άλλους 10 διασώστες ώστε να βγαίνουν 3 ασθενοφόρα στην βάρδια εκ των οποίων το 1 να καλύπτει επιχειρησιακά την Βόρεια Χίο.  Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει τη  στελέχωση με πληρώματα ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας στο Πυργί για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη στην Νότια Χίο. Παρα ταύτα πολλές βάρδιες είναι ακάλυπτες. Πόσες ζωές ακόμη θα χαθούν μέχρι να γίνει το αυτονόητο.