Καφεΐνη εναντίον… Πάρκινσον

Η καφεΐνη μπορεί, ενδεχομένως, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε ανθρώπους που φέρουν τη γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με την πάθηση, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.

Η νέα έρευνα εστίασε σε μετάλλαξη του γονιδίου LRRK2, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι ερευνητές προχώρησαν στη σύγκριση 188 πασχόντων από τη νόσο του Πάρκινσον με 180 ανθρώπους χωρίς τη νόσο. Και οι δυο ομάδες περιλάμβαναν ανθρώπους με και χωρίς τη μετάλλαξη του γονιδίου LRRK2.

Από τους ανθρώπους με τη γονιδιακή μετάλλαξη, όσοι εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον είχαν 76% χαμηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα τους σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από τη νόσο. Σε ανθρώπους χωρίς τη μετάλλαξη, όσοι είχαν νόσο του Πάρκινσον είχαν 31% χαμηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα σε σχέση με όσους δεν νοσούσαν.

Άνθρωποι με νόσο του Πάρκινσον που έφεραν τη γονιδιακή μετάλλαξη, κατανάλωναν 41% λιγότερη καφεΐνη την ημέρα σε σχέση με ανθρώπους με και χωρίς τη μετάλλαξη που δεν είχαν τη νόσο.

Η Δρ Grace Crotty από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα και ενθαρρύνουν μελλοντική έρευνα για την καφεΐνη και σχετικές με αυτή θεραπείες για τη μείωση της πιθανότητας άνθρωποι με το γονίδιο να εμφανίσουν τη νόσο.

Η Crotty δήλωσε ότι είναι πιθανό τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτης για να βοηθηθεί ο εντοπισμός των ανθρώπων με το γονίδιο που θα εμφανίσουν τη νόσο, υποθέτοντας ότι τα επίπεδα καφεΐνης παραμένουν σχετικά σταθερά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.